Jozef Legéň Kultúra

Do Žiliny mieri filmový festival inakosti: Kontroverzné snímky rozdeľujú ľudí na dva tábory

V piatok a sobotu sa v priestoroch kultúrneho centra Stanica Žilina - Záriečie uskutoční Filmový festival inakosti. Návštevníci sa môžu tešiť na kolekciu siedmych výrazných snímok, ktoré neraz delia publikum na dva tábory. Pozrite si celý program festivalu.

Ilustračný obrázok k článku Do Žiliny mieri filmový festival inakosti: Kontroverzné snímky rozdeľujú ľudí na dva tábory
Zdroj: Dnes24.sk

Žilina privíta tento festival už po tretíkrát. Návštevníci budú môcť vzhliadnuť kolekciu siedmych súčasných a minulých diel. Hrdinovia v týchto príbehoch neriešia na plátne hypotéky či zbrane, ale cez seba samých riešia hranice majoritnej spoločnosti.

„Filmový festival inakosti (FFi) je festivalom pre lesby, gejov, bisexuálov a transgender ľudí, ich rodiny, deti a priateľov. FFi vznikol, aby kultivovane, prezentovaním kvalitných diel svetovej a domácej kinematografie, zabával filmových fanúšikov, hetero i neheterosexu­álnych, „zbrojil“ proti homofóbii a xenofóbii, podnecoval spoločenskú diskusiu a riešenie problémov stále prehliadanej LGBT menšiny,“ uvádzajú organizátori festivalu.

PROGRAM

Piatok 14. 3. 2014

17.00 Bambi – Sébastien Lifshitz (FR / 2013 / 60´)

Životný príbeh výnimočnej transrodovej ženy, ktorá sa v Paríži preslávila ako Bambi. Režisér veľmi senzitívne vstupuje do privátneho priestoru hrdinky a približuje nuansy procesu oslobodzujúcej transformácie.

18.30 Liberace! – Steven Soderberg (2013, USA, 118´)

Skutočný príbeh o vzťahu slávneho pianistu a baviča Valentina Liberace a šestnásťročného Scotta v dobe, keď bolo nemysliteľné priznať sa verejne k homosexuálnej orientácii.

20.30 Dobrodruž­stvá Priscilly, kráľovnej púšte – Stephan Elliott (Austrália / VB / 1994 / 98´)

Kultový príbeh troch drag queens, ktoré opúšťajú Sydney a v staručkom (ale o to extravagantnejšom) autobuse Priscilla, sa vydávajú naprieč austrálskym vnútrozemím. Jedna z najúspešnejších komédií 90. rokov je realizovaná v hybridnom žánri muzikál – road movie.

22:00 Noc FFi – veľmi horúca párty v queer rytmoch

Sobota, 15. 3. 2014

15:00 Tvár v zrkadle – Negar Azarbayjani, (Irán / D / 2011 / 102´)

Prvý hraný iránsky film, v ktorom je hlavnou postavou transrodový človek, je príbeh o nepravdepodobnom a odvážnom priateľstve, ktoré sa rozvinie aj napriek spoločenským normám a náboženskej viere.

17.00 Štyri minúty – Chris Kraus (D / 2006 / 112´)

Jenny je mladá, ale jej život skončil. Zabila. A urobila by to znovu. Keď 80-ročná učiteľka hry na klavír odhalí jej desivé tajomstvo, brutalitu a zároveň sny, rozhodne sa jej pomôcť. Chce v nej znovu vzkriesiť záujem o hudbu… a o život.

19.00 Som Božská – Jeffrey Schwartz (USA / 2013 / 85´)

Božská (Divine), čiže Harris Milstead, obézny a ponižovaný chlapec, ktorý sa vďaka spolupráci s filmárom Johnom Watersom stal medzinárodne uznávanou drag superstar. Celý život sa vysmievala statu quo panujúcemu v predstavách o tele, rodovej identite, sexualite a kráse.

20.30 Neriadené strely – Ferzan Ozpetek (IT / 2010 / 110´)

Hravá a inteligentná komédia o Tommasovy, najmladšiom synovy početnej a tradičnej rodiny z južného Talianska. Na ceste domov z Ríma, kde žije so svojím priateľom, sa rozhodne povedať rodičom pravdu o svojej sexuálnej orientácii.

foto/zdroj: Stanica

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM