Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Do Rajeckých na bicykli a ďalej vlakom či autobusom: Aj to je cieľom projektu

Po novom si v Rajeckých Tepliciach budete môcť bezpečne uschovať bicykel na autobusovej a železničnej stanici. Mestečko sa má stať prestupným uzlom medzi alternatívnou a hromadnou dopravou.

Ilustračný obrázok k článku Do Rajeckých na bicykli a ďalej vlakom či autobusom: Aj to je cieľom projektu
3
Galéria
Foto: Soňa Vanovčanová

Mestečko Rajecké Teplice bolo vybrané ako miesto vybudovania intermodálneho prestupného miesta. Stalo sa tak v rámci medzinárodného projektu RUMOBIL. Už v auguste 2018 by tak mali pribudnúť na autobusovej a železničnej stanici prvky, ktoré podporia alternatívnu dopravu v rámci mesta i v jeho okolí.

Rajecké Teplice sú nielen turisticky atraktívne, ale tvoria aj prirodzené spádové centrum pre obce Konská, Kamenná Poruba, Kunerad a Stránske a sú priamo napojené na hlavný cestný a železničný ťah na trase Žilina – Rajec. Cieľom projektu v rámci Žilinského samosprávneho kraja je vybudovať z autobusovej stanice Rajecké Teplice plnohodnotný, dobre vybavený prestupný uzol.

„Veľmi dôležitým faktorom pri výbere tohto miesta bol zároveň aj súčasný rozvoj cyklistickej dopravy, ktorá zaznamenala v poslednom období nárast podporovateľov v sledovanom území. V okolí narástol počet cyklistických trás a taktiež je hotová projektová dokumentácia Rajeckej cyklomagistrály, ktorej cieľom je spojenie mesta Rajecké Teplice s mestom Žilina. Dôležitým ukazovateľom výberu miesta je zároveň aj jeho časová a priestorová dostupnosť,“ uvádza sa na internetových stránkach mesta Rajecké Teplice.

Autobusová stanica Rajecké Teplice bola vybudovaná v roku 2009 a nachádza sa pri budove železničnej stanice. Je umiestnená v blízkosti železničnej zastávky, čím je zabezpečený jednoduchý prestup medzi železničnou a autobusovou dopravou. Na autobusovej stanici sa nachádzajú štyri autobusové nástupištia a sedem parkovacích miest pre autobusy. V priestoroch autobusovej stanice sa v súčasnosti nachádza aj šesť parkovacích miest pre osobné vozidlá a žiadne stojany pre bicykle.

Na súčasnej autobusovej a železničnej stanici podľa projektu, ktorý zverejnilo mesto pribudnú nové prístrešky na autobusovom nástupišti, nové informačné a navigačné panely pre zobrazenie príchodov a odchodov dopravných prostriedkov, bezbariérové prepojenie autobusovej a železničnej stanice, osvetlenie nástupišťa, lavičky pre cestujúcich, odpadkové koše, bezpečnostné monitorovacie zariadenia a stojany na bicykle či zariadenie na bezpečné uschovanie bicykla.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM