Správy

Do bytov v Žiline sa po požiari vracajú obyvatelia: Nie všetci však budú tráviť Vianoce doma

Ničivý požiar vyhnal obyvateľov domu na sídlisku Hájik na niekoľko týždňov z domovov. Niektorí z nich sa už do bytov vracajú.

Ilustračný obrázok k článku Do bytov v Žiline sa po požiari vracajú obyvatelia: Nie všetci však budú tráviť Vianoce doma
24
Galéria
Zdroj: Mesto Žilina

Do bytového domu na žilinskom sídlisku Hájik, ktorý pred tromi týždňami zachvátil požiar, sa v piatok začalo vracať 18 z 24 obyvateľov. Podľa primátora Žiliny Petra Fiabáneho si nájomníci za asistencie pracovníkov mestskej spoločnosti Žilbyt preberajú osem bytov od prvého po štvrté poschodie.

Rekonštrukcia

Doplnil, že dva podkrovné a dva ďalšie byty sú zatiaľ v neobývateľnom sta­ve.

„Rekonštrukciu by sme chceli ukončiť do konca februára. Dnes mám stretnutie s nájomníkmi troch zo štyroch bytov, na ktorom chcem dohodnúť ďalšiu spoluprácu. Aby sme mali istotu, že je všetko v poriadku. Pretože v tomto prípade, žiaľbohu, na Vianoce nebudú doma,“ povedal žilinský primátor.

Koľko to bude stáť?

Odhadovaný náklad na rekonštrukciu sa podľa neho pohybuje zhruba vo výške 162 000 eur. „To sú náklady spojené s opravou strechy a ďalšími opravami. Budovu sme mali poistenú, takže rokujeme aj o úhrade škôd. Tým, že sme vyhlásili krízovú situáciu, máme nárok na preplatenie niektorých nákladov, spojených s touto situáciou. Pre mňa je dobrá správa, že väčšina ľudí sa vracia späť do svojich bytov,“ podotkol Fiabáne.

Bytový dom na Ulici Juraja Hronca zachvátil požiar vo štvrtok (4. 11.) dopoludnia. Plamene sa v bytovke v správe mesta rozhoreli na balkóne jedného z podkrovných bytov. K požiaru privolali profesionálnych hasičov. V 12 bytoch bývalo 24 obyvateľov, ktorých evakuovali do bezpečia. Pri udalosti sa nikto nezranil.

Zábery zo sídliska Hájik krátko po požiari nájdete v priloženej galérii.

Zostaňte v obraze! Najčerstvejšie správy zo Slovenska

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM