Jozef Legéň Správy

Detaily o prvej slovenskej vesmírnej družici: Členovia tímu Žilinskej univerzity s náročnou úlohou

Prvá slovenská družica by mala byť vypustená do vesmíru najskôr na jar 2016. Žilinská univerzita vyvíja pozemnú stanicu, ktorá dokážete zistiť polohu rôznych družíc, ktoré vysielajú. Členov tímu ŽU čaká ešte veľa práce, v kocke bude obmedzený zdroj energie.

Ilustračný obrázok k článku Detaily o prvej slovenskej vesmírnej družici: Členovia tímu Žilinskej univerzity s náročnou úlohou
Zdroj: TASR

Žilinská univerzita (ŽU) sa zapojila do projektu prvej slovenskej vesmírnej družice vďaka skúsenostiam zo stavby stratosférických balónov. Družica by mala vzniknúť vďaka spolupráci ŽU, Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave a Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity (SOSA). Podľa Benedikta Badánika zo ŽU, ktorý koordinuje aktivity projektu vesmírnej družice so SOSA, na vstupe Slovenska do Európskej vesmírnej agentúry pracovali nezávisle od seba dve skupiny.

„Jedna fungovala v rámci SOSA, druhá na ŽU. Zistili sme, že sa venujú podobným činnostiam – vypúšťaniu a stavbe stratosférických balónov. A zo strany SOSA sa zrodila myšlienka využiť skúsenosti zo stavby stratosférických balónov na postavenie zariadenia na vyššej úrovni, ktorým bol práve cubesat,“ povedal Badánik.

Pôjde o miniatúrny satelit

Prvá slovenská vesmírna družica poletí podľa člena predstavenstva SOSA Bohuslava Chrenka na dráhu okolo Zeme do výšky približne 300 až 1000 kilometrov (km).

„V závislosti od toho, aký nosič zvolíme. Bude to malá kocka 10 × 10 × 10 centimetrov s hmotnosťou približne 1 kilogram. Čiže miniatúrny satelit. V porovnaní s ďalšími satelitmi je to učebno-školský projekt, aby študenti a ľudia zapojení do projektu mali možnosť naučiť sa robiť na technológiách pre zariadenia schopné pracovať v extrémnych podmienkach vo vesmíre. Čiže napríklad vákuum, tepelné vyžarovanie, radiácia,“ uviedol Chrenko.

Cena projektu

Doplnil, že cena projektu závisí aj od náročnosti a komplikovanosti úloh, ktoré bude vypustený satelit spĺňať.

„Čím náročnejšie požiadavky bude musieť zariadenie spĺňať, o to drahšie to bude. Takže je na nás, akú náročnú cestu si zvolíme. V prípade, že sú to náročné technické a technologické družice, tie bývajú drahšie ako samotné vypustenie. Ale je dosť pravdepodobné, že v našom prípade to bude 50:50. Ministerstvo školstva a dopravy nám poskytli prostriedky vo výške 89 700 eur. Plus máme vlastné zdroje. Každá z organizácií k tomu prispeje svojimi možnosťami a schopnosťami. Vývoj odhadujeme približne dva roky, štart predpokladáme v rokoch 2015 až 2016,“ informoval Chrenko.

Hlavnou etapou pozemná stanica

Katedra mechatroniky a elektroniky Elektrotechnickej fakulty ŽU podľa jej vedúceho Pavla Špánika použila na konštrukciu prístrojového puzdra stratosférického balóna Univerzum II prostriedky z rozsiahlej činnosti a komerčných aktivít.

„Pre študentov to bol výborný projekt. Vďaka nemu dokážu zlepšiť schopnosti, získané v škole. Do projektu vesmírnej družice sme išli s cieľom, aby študenti a aj my popri nich rástli. Hlavnou etapou projektu, ktorá je vysoko rozpracovaná, je pozemná stanica. Je to anténny systém zapojený na internet. Dokážete si zistiť polohu rôznych družíc, ktoré vysielajú. Dokážete si ich vysielanie vypočuť a zachytiť, analyzovať. My by sme sa radi dostali do siete týchto pozemných amatérskych staníc. Toto bola prvá vec, ktorú sme v plnej miere zafinancovali z prostriedkov našej univerzity,“ dodal Špánik.

Kocka náročná na energiu

Vedúci projektu na ŽU Peter Šindler upozornil, že členov tímu čaká veľa práce. Aplikácie použité pri projekte stratosférického balóna totiž neboli pripravené na cestu do vesmíru.

„V kocke bude obmedzený zdroj energie, a teda samotné procesory alebo program musia byť urobené tak, aby energiu šetrili. Náš balón mal značne vysokú spotrebu a ľudia, ktorí ho programovali, nebrali ohľad na to, čo bude v tom cubesate najdôležitejšie. Náročná na energiu je aj stabilizácia satelitu, lebo sa pravdepodobne bude stabilizovať od magnetického poľa Zeme, aby nerotoval, ale išiel správnym smerom,“ uzatvoril Šindler.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM