Správy

Deň bielej palice aj v Žiline: Akcia vyskúša tolerantnosť vodičov k zrakovo postihnutým

Aj v našom meste sa už o pár dní uskutoční celoslovenská akcia, počas ktorej budú policajti odmeňovať (alebo poúčať) vodičov, ktorí na priechode pre chodcov (ne)zastavili ľuďom so zrakovým postihnutím.

Ilustračný obrázok k článku Deň bielej palice aj v Žiline: Akcia vyskúša tolerantnosť vodičov k zrakovo postihnutým
Zdroj: TASR

Upozorniť vodičov na chodcov s ťažkým zrakovým postihnutím, ktorí sa pohybujú s bielou palicou či vodiacim psom je cieľom dopravno-výchovnej akcie Deň bielej palice, ktorá sa uskutoční aj v Žiline, 15. októbra medzi 8.00 až 12.00 hod.

V rámci žilinského kraja sa okrem nášho mesta do 6. ročníka akcie zapoja a stanoviská budú v mestách: Martin, Čadca, Turčianske Teplice, Ružomberok, Dolný Kubín, Trstená a Liptovský Mikuláš.

Ako informovala Erika Kanátová, z Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) Krajské stredisko Žilina, v Deň bielej palice budú nevidiaci figuranti – aktívni používatelia bielej palice na priechodoch pre chodcov signalizovať vôľu prejsť na opačnú stranu cesty. Niekoľko desiatok metrov za priechodom budú stáť policajné hliadky. Vodičov, ktorí nevidiacemu chodcovi nedali prednosť, poučia o priestupku a odovzdajú im informačný leták s vysvetlením funkcie bielej palice. Vodiči, ktorí zastavia chodcovi s bielou palicou, dostanú od dobrovoľníkov ÚNSS darček – osviežovač vzduchu do auta s motívom Dňa bielej palice.

Kompletný zoznam priechodov pre chodcov a časového intervalu, v ktorom sa akcia na nich uskutoční, bude zverejnený na web stránke www.unss.sk 7. októbra. Deň bielej palice pripravuje ÚNSS v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM