Soňa Vanovčanová Kultúra Správy Video

Dedinské stavanie mája má svoje čaro: Najlepšie MOMENTY z obcí okolo Žiliny, FOTO a VIDEO

Na dedine bývalo stavanie mája vždy veľkou udalosťou. Pozrite si zábery atmosféry z májových slávností v okolí Žiliny.

Ilustračný obrázok k článku Dedinské stavanie mája má svoje čaro: Najlepšie MOMENTY z obcí okolo Žiliny, FOTO a VIDEO
40
Galéria
Foto: Juraj Tichý

Stuhami zdobené symboly jari sa už týčia nad mnohými slovenskými námestiami, pred kulturákmi či v parkoch. Obľúbenou jarnou udalosťou v mestách i dedinkách býva ale samotné stavanie májov.

Niekde sa roboty chopia miestni chlapi, inde obecný futbalový klub či dobrovoľní hasiči. Vysokánsky zdobený strom značí, že jar je už tu v plnej paráde a s jeho vztyčovaním býva spojený aj kultúrny program a tradičné veselice.

Niektoré obce stavali máje už v počas posledného aprílového víkendu, iné ešte v posledný aprílový podvečer a niektoré priamo v deň sviatočný. Veľkou udalosťou býva štart jarného mesiaca obciach i mestečkách.

„Členovia Dobrovoľného hasičského zboru vo Varíne postavili na Námestí sv. Floriána už v predvečer prvého mája tradičný varínsky máj. Aj pre tých, ktorí sa prišli pozrieť, hrala v rozhlase ľudová hudba, počasie vyšlo na výbornú, a tak krásu majestátne týčiaceho sa mája môžeme obdivovať po celý mesiac,“ uviedol Juraj Tichý z Obecného úradu vo Varíne.

V Strečne sa týči v parku oproti Obecnému úradu a jeho tradičné stavanie bolo spojené s podujatím Folklór, remeslá a kulinárstvo. V Rajeckých Tepliciach máj zdobí Námestie SNP a predchádzalo mu vystúpenie skupiny Pollux, v dopoludňajších hodinách zas prebiehal v mestečku remeselný jarmok. Vo všetkých spomínaných obciach sú nositeľmi tradícií stavania májov Dobrovoľné hasičské zbory.

Pozrite si niekoľko autentických momentov zo stavaní mája v okolitých obciach v našej fotogalérii.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Veľká FOTOGALÉRIA: Takto sa stavali máje v dedinkách pri Žiline
40
Galéria
Foto: Juraj Tichý
Vystúpenie skupiny Pollux a stavanie mája v Rajeckých Tepliciach
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM