Jozef Legéň Samospráva

Darí sa Žiline znižovať dlh? Pozrite sa, ako hospodária naše mestské inštitúcie

Mestskí poslanci sa na pondelkovom zastupiteľskom zbore oboznámili okrem iného aj s výsledkami hospodárenia mestských inštitúcii, ktoré vyzerajú priaznivo. Dobrým hospodárením sa darí znižovať hrozivý dlh mesta. Pozrite sa, o koľko sa podaril celkový dlh znížiť.

Ilustračný obrázok k článku Darí sa Žiline znižovať dlh? Pozrite sa, ako hospodária naše mestské inštitúcie
Zdroj: Dnes24.sk

Na 38. zasadnutí mestského zastupiteľstva v Žiline sa okrem iných dôležitých bodov riešilo aj hospodárenie mestských inštitúcií. Konkrétne sa diskutovalo o výsledkoch hospodárenia Dopravného podniku mesta Žilina, Mestského divadla Žilina, Mestskej krytej plavárne a spoločnosti Žilbyt.

Dopravný podnik v mínuse

Riaditeľ Dopravného podniku mesta Žiliny informoval primátora mesta a mestských poslancov o výsledku hospodárenia dopravného podniku za minulý rok, v ktorom ozrejmil všetky potrebné finančné operácie podniku v uplynulom roku. Dopravný podnik ukončil činnosť v roku 2013 vyúčtovaním príspevku z výkonov vo verejnom záujme vo výške mínus 365 798 €. Táto strata je krytá hotovostným zostatkom na účtoch spoločnosti.

V porovnaní s rokmi 2009 a 2010, kedy bola spoločnosť v strate približne 900 000 €, ide o značný pokrok v hospodárení spoločnosti. Netreba však zabúdať na to, že za súčasného vedenia dochádza k postupnej obnove vozového parku, ktorý bol extrémne zastaraný. V rokoch 2012 a 2013 bolo odovzdaných do prevádzky 15 nových trolejbusov a v roku 2014 bude zakúpených 5 nových autobusov. Do nasledujúcich rokov sa intenzívne pripravujú projekty na obnovu celého vozidlového parku autobusov a trolejbusov, ktoré budú financované z európskych prostriedkov.

Divadlo, plaváreň, Žilbyt v zisku

V kladných číslach skončilo hospodárenie Mestského divadla Žilina, ktoré v prvom štvrťroku výrazne zvýšilo hranosť vlastných inscenácií. Divadlo po úhrade všetkých nákladov na svoju činnosť vykázalo zisk 2 300 €. Mestská krytá plaváreň v Žiline vykázala zisk za prvý štvrťrok 1 280,73 € a rovnako si počínala spoločnosť ŽILBYT, s.r.o., ktorá vykázala zisk 5 601 €.

Dlh sa znížil o vyše 50 percent

Mesto Žilina úspešne ukončilo rok 2013 s prebytkom 1,5 mil. €. Uvedené ekonomické ukazovatele nasvedčujú tomu, že súčasnému vedeniu mesta darí ozdravovať mestské financie, čo potvrdzuje aj znižujúca sa výška dlhu Mesta Žilina. Igor Choma v roku 2011 prevzal Mesto Žilina v dlhu 130.29%, no k 31. decembru 2013 bol dlh Mesta 77.06%. To znamená, že súčasnému vedeniu mesta sa podarilo znížiť dlh o 53.23%.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM