Tomáš Batiz Rôzne Recept na dnes

Cukrár Martin z Mikuláša sa podelil s receptom: Chutný dezert osvieži počas leta, FOTO

Martin Devečka z Liptovského Mikuláša je šikovný cukrár. Zo svojho šuflíka vytiahol recept na dezert, ktorý sa skvelo hodín do teplých dní.

Ilustračný obrázok k článku Cukrár Martin z Mikuláša sa podelil s receptom: Chutný dezert osvieži počas leta, FOTO
6
Galéria
Foto: Martin Devečka

Počas teplých letných dní siahneme radšej po dobre vychladených limonádach či rôznych drinkoch. Padnúť vhod môže aj svieži fajnový dezert, ktorý si môžete pripraviť v priebehu niekoľkých minút. Reč je o malinovom parfait.

„Je to dezert, ako stvorený do letného obdobia práve tým, že je zmrznutý, pričom ostáva krásne mäkkučký. Toto parfé sa skladá len z mála ingrediencií teda v jednoduchosti je jeho krása. Máte ho hotové do 20 minút a ohúrite rodinu či priateľov,“ vysvetlil cukrár Martin.

Ako ďalej priblížil Devečka, tak Parfé je penový zmrznutý dezert, ktorý obsahuje pomer 3 zložiek. „Prvá je hlavná ochucujúca ingrediencia, v našom prípade je to malinové pyré ale môže to byť i iné ovocie, či orechové maslo (napríklad také lieskovcové je super) a áno, dá sa spraviť aj s nutelou. Druhá zložka je vyšľahaná smotana a tretou sú vyšľahané bielka, ktoré nám pomáhajú zamedziť tvorbe kryštálikov počas mrznutia,“ doplnil.

Ingrediencie: (8 porcií)

  • 350 g malín alebo 250 g malinového pyré
  • 250 ml smotany na šľahanie
  • 120 g bielkov (4)
  • 90 g cukru
  • 4 plátky želatíny

Postup:

  1. Ak máme čerstvé maliny pretlačíme ich cez jemné sitko aby sme získali 250 g malinového pyré.
  2. Vyšľaháme si smotanu a necháme bokom.
  3. Vyšľaháme si vaječné bielky s cukrom do hustej peny a tiež necháme bokom.
  4. Dáme napučať plátky želatíny do studenej vody.
  5. Do hrnca dáme 100 g malinového pyré a privedieme k varu. Následne pridáme napučanú želatínu, premiešame.
  6. Do horúceho pyré pridáme zvyšok malinového pyré, následne jemne, naozaj jemne, primiešame vyšľahanú smotanu až kým nevznikne súvislá homogénna hmota.
  7. Tým istým štýlom primiešame vyšľahané bielky.
  8. Formu srnčí chrbát (veľkosť cca 30×9cm) vystelieme papierom na pečenie a nalejeme do nej naše malinové parfé.
  9. Necháme zamrznúť v mrazničke počas najmenej 5 hodín.
  10. Zmrznuté nakrájame a podávame s čerstvým ovocím, bylinkami alebo orieškami či granolou.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info z Liptovského Mikuláša a okolia.

FOTO: Malinový dezert Parfait
6
Galéria
Foto: Martin Devečka / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM