Jozef Legéň Rôzne

Bločková lotéria a Žilinčania? Ľudia si odkladajú bloky aj za cigarety alebo účet v krčme

Od 1. septembra vypukla na Slovensku bločková lotéria, ktorá vyvolala zo strany občanov mimoriadny záujem. Už v prvom dni možnej registrácie bločkov bol záujem taký enormný, že systémy čiastočne vypadávali. Zisťovali sme medzi Žilinčanmi ako vnímajú túto lotériu.

Ilustračný obrázok k článku Bločková lotéria a Žilinčania? Ľudia si odkladajú bloky aj za cigarety alebo účet v krčme
Zdroj: Webnoviny.sk

Národná bločková lotéria, ktorá má byť jedným z nástrojov Ministerstva financií SR v boji proti daňovým únikom. Rezort financií chce prostredníctvom tejto novinky odhaliť podnikateľov, ktorí podvádzajú pri vystavovaní dokladov z elektronickej registračnej pokladnice.

Skúsiť šťastie

A ako vnímajú bločkovú lotériu niektorí Žilinčania? „Podľa mňa je to fajn. Je to lotéria, ktorá kvázi nič nestojí, čiže vyhrať môže naozaj každý. Už som aj čítal, že záujem je taký obrovský, že im padol na začiatku registrovania aj systém. Ja osobne som si bločky neodkladal. Teraz rozmýšľam, že začnem a skúsim šťastie,“ povedal pán Jozef.

Stretli sme sa aj s opačným názorom, paní Ivana nám prezradila z rozhorčením: „ Celé je to jeden veľký vtip. Zas chcú oblbnúť chudobného Slováka a my im to zobkáme ako kurence. Ja sa do tejto komédie isto nezapojím. A čo sa týka toho, či to pomôže odhaliť podnikateľov, ktorí podvádzajú? No neviem veru, videla som prípad, kde manželia podnikatelia si spravili na faktúrovací bloček recesistický nápis a hneď to vyvolalo podnet na kontrolu. Proste nech nevymýšľajú lotérie, ale nech postavia štát a spoločnosť na nohy.“

Bločky sa odkladajú aj z cigariet alebo účtov z pubov

Zvýšený záujem o bločky zaznamenali samozrejme aj samotní obchodníci. „My sme bločky dávali vždy, ale ľudia ich väčšinou ani nebrali a tak sme mali plne koše toho my. Ale ako začala lotéria, ľudia si poctivo berú každý jeden. Dokonca sa nám stáva, že ľudia ktorí kupujú len žuvačky, alebo niečo lacné, tak si dokúpia ešte niečo v sume takej, aby sa mohli zapojiť do lotérie,“ prezradila pre Žilina24 predavačka z novinového stánku.

V krčmách bločky idú na odbyt taktiež. „Ľudia prídu, objednajú si a posedia. Potom chcú zaplatiť a väčšinou to bolo vždy tak, že dostali účet, pozreli sumu, zaplatili, skrčili blok a odišli. Ale momentálne sa nám to nestáva, každý si poctivo odkladá. Už som rozmýšľal, že sa zapojím aj ja, len keď vidím koľko ľudí len od nás každodenne berie bloky na lotériu, tá šanca vyhrať bude asi mizivá,“ prezradil nám čašník jedného žilinského podniku ako to u nich chodí.

Pravidlá lotérie

My ešte pripomíname, že pokladničné bločky je možné už registrovať priamo do lotérie. Prví výhercovia budú známi 2. októbra. Registrovaný blok do lotérie nesmie byť starší ako dva mesiace, pričom jeho hodnota musí byť minimálne jedno euro.

Lotéria by mala prebiehať v dvoch kolách, ktoré Tipos nazval prvá šanca a druhá šanca. Prvá šanca by mala prebiehať raz za 14 dní a výhry by mali byť peňažné. Prvou cenou by malo byť 10 tisíc eur, pričom ostatných deväť výhercov by si malo rozdeliť ďalších 10 tisíc eur. Druhá šanca by mala prebiehať raz za 28 dní, pričom výhrou by malo byť osem áut v hodnote 10 tisíc eur.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM