Soňa Vanovčanová Kultúra

Bláznivá fotoreportáž z fašiangov v Šuji: Svadobný sprievod so všetkým, čo k tomu patrí

Fašiangové kratochvíle sú definitívne za nami. Basa je oplakaná, pochovaná a na svoje ďalšie chvíle si počká do konca pôstu. Ako sa s ňou rozlúčili v Šuji? Pozrite si zábavnú fotoreportáž.

Ilustračný obrázok k článku Bláznivá fotoreportáž z fašiangov v Šuji: Svadobný sprievod so všetkým, čo k tomu patrí
69
Galéria
Zdroj: Obec Šuja/FB

Fašiangy sú za nami do Veľkej noci je pred nami šesť pôstnych nedieľ. Zábavy, karnevaly, plesy a dedinské obchôdzky uzavreli bláznivé obdobie dobrého jedla a neviazanej zábavy, uvoľnených mravov či konvencií. To všetko ku fašiangom patrilo nielen v minulosti. V niektorých obciach prostredníctvom týchto obyčají utužujú susedské vzťahy dodnes. V Rajeckej doline k najznámeším patria obchôdzky v obciach Ďurčiná, Fačkov, Rajecká Lesná, no fašiangové sprievody sme počas tohtoročných fašiangov mohli stretnúť aj v Stránskom, Zbyňove, v Kľačoch či Jasenovom.

Tento rok sme si však osobitne posvietili na „svadobný sprievod“ v Šuji, ktorý bol štylizovaný v tradičnom ľudovom odeve. V celej paráde predstavil nielen nevestu so ženíchom, ale aj ďalšie masky typické pre oblasť Rajeckej doliny. Nechýbal v ňom „dochtor“ s „prvou pomocou“, zdravotná sestra a smrť s kosou, decko v kočíku a rôzne iné maškary. Maska koňa s gazdom tvorí okrem mladého páru dominantu sprievodu a prináša do každého dvora silu a plodnosť do nasledujúceho obdobia. „Nevesta so ženíchom pozývajú na zábavu domácich každého navštíveného dvora a masky ich vytancujú. Pre sprievod majú domáci pripravené občerstvenie, z tých tradičných jedál pampúšiky, fánky, na zábave sa podáva aj kapustnica,“ uviedol starosta obce Michal Pastorek.

Pozrite si fašiangovú atmosféru vo FOTOREPORTÁŽI z obce Šuja

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM