Aktualizované Prokop Slováček Futbal

Belgičania zatkli teroristov, ktorí chystali cez víkend útok na futbalových fanúšikov

Belgické orgány uskutočnili v noci na dnes protiteroristické zásahy približne v 40 domoch vo viacerých častiach krajiny, pričom zatkli celkovo 12 osôb podozrivých z plánovania nových útokov.

Ilustračný obrázok k článku Belgičania zatkli teroristov, ktorí chystali cez víkend útok na futbalových fanúšikov
Zdroj: TASR

O zásahu informovala federálna prokuratúra v Bruseli, ktorej vyhlásenie priniesla tlačová agentúra Reuters. Podľa flámskej verejnoprávnej stanice VTM sú zatknutí ľudia podozriví z plánovania útoku v Bruseli tento víkend, a to počas jedného z futbalových zápasov Belgicka.

Chceli útočiť v puboch

Belgické noviny Le Soir napísali, že potenciálnymi terčmi boli fanúšikovia sledujúci v podnikoch futbalové zápasy počas EURO 2016, ako aj ďalšie zaľudnené lokality – napríklad nákupné centrá a stanice. Noviny sa pritom odvolávali na bezpečnostný zdroj.

Verejnoprávna stanica RTBF oznámila, že belgické krízové stredisko poskytuje od piatka väčšiu osobnú ochranu premiérovi Charlesovi Michelovi a niekoľkým ministrom.

PREČÍTAJTE SI AJ: EURO 2016 s Dnes24.sk: Ďalšia futbalová otázka má svojho víťaza. Alebo víťazku?

Európa je v stave vysokej pohotovosti, keďže vo Francúzsku prebiehajú majstrovstvá vo futbale EURO 2016. Navyše, kontinent zažil samovražedné bombové útoky islamistov v marci v Bruseli, kde bolo zabitých 32 ľudí, a vlani v novembri v Paríži, kde prišlo o život 130 ľudí.

Belgická polícia dostala takisto v stredu 15. júna protiteroristické varovanie, podľa ktorého skupina bojovníkov Islamského štátu nedávno opustila Sýriu a smeruje do Európy, kde chce podniknúť útoky v Belgicku a vo Francúzsku.

„Výsledky vyšetrovania si vyžiadali okamžitý zásah. Vyšetrovanie pokračuje,“ upozornila prokuratúra. Vyšetrovatelia našli prepojenie medzi útočníkmi z Bruselu a Paríža, niektorí z nich žili v Belgicku.

Podľa údajov agentúry AP zásahové zložky v noci nadnes prehľadali okrem domov aj 152 garáží v 16 belgických obvodoch, a to prevažne na území hlavného mesta a v jeho okolí. Agentúra DPA dodáva, že nočná operácia sa týkala aj bruselskej prisťahovaleckej štvrte Molenbeek, spájanej s páchateľmi teroristických útokov v Paríži a samotnom Bruseli.

Niečo sa deje

„Nie je za tým. Máme stále tretí stupeň ohrozenia terorizmom. To znamená, že niečo sa ešte deje,“ vyhlásil minister vnútra Jan Jambon. „Minulú noc sme podnikli veľmi úspešnú akciu,“ zdôraznil.

Prokuratúra dnes už skôr vydala vyhlásenie, že „výsledky vyšetrovania si vyžiadali okamžitý zásah“, čím naznačila, že v blízkej budúcnosti bol zrejme plánovaný násilný útok.

Medzitým premiér Michel a traja hlavní ministri, vrátane Jambona a ministra spravodlivosti Koena Geensa, dostali po nekonkretizovaných hrozbách od piatka mimoriadnu osobnú ochranu. „Včera večer sme sa dozvedeli, že budeme mať takúto dôkladnú ochranu. Povedali nám, že sú na to dobré dôvody,“ uviedol Geens.

PREČÍTAJTE SI AJ: Olympiáda ťahá Rio ku dnu, v meste vyhlásili stav finančnej núdze

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM