Soňa Vanovčanová Rôzne Správy Video

Aktivisti žiadajú obnovu Kuneradského zámku: FOTO a VIDEO z protestného zhromaždenia

V Rajeckých Tepliciach sa uskutočnilo protestné zhromaždenie spojené s podpisovaním petičných hárkov na záchranu Kuneradského zámku.

Ilustračný obrázok k článku Aktivisti žiadajú obnovu Kuneradského zámku: FOTO a VIDEO z protestného zhromaždenia
21
Galéria

V stredu (7. novembra) o 16.00 hod. na Námestí SNP v Rajeckých Tepliciach sa uskutočnilo protestné zhromaždenie, ktorým chcú organizátori a aktivisti docieliť obnovu požiarom zlikvidovaného Kuneradského zámku.

Ako uviedol spoluorganizátor podujatia Miroslav Bellan, cieľom je dosiahnuť zlepšenie stavu zámku, a to najmä prostredníctvom petície, ktorú chcú predložiť vláde SR. „Keď vyhorel zámok po prvýkrát, zorganizovali sme prvú akciu – fotografovali sme sa pred Kuneradským zámkom. Nie preto, aby sme sa ukázali, ale aby sme poukázali na ruinu za nami. Potom sme pripravili ďalšie, skôr športové podujatie. Hádzali sme melónmi do zámku, pretože ako sme sa dozvedeli od majiteľa, tak v období predtým, než vyhorel, mal každoročne investovať do jeho údržby vtedajšie 2 milióny korún. A myslím, že ten efekt bol zhruba rovnaký ako tie vyhodené melóny…,“ doplnil aktivista Miro Bellan.

Na Kuneradský zámok spomína viacero obyvateľov Rajeckých Teplíc, Kuneradu i blízkeho okolia. „Ako žiaci základnej školy v Stránskom sme tam chodievali na branné,“ uviedla Marta Slamková (70), ktorá prežila detstvo v obci, ktorá s Kuneradom hraničí.

Najkrajšie spomienky s Kuneradským zámkom sa Mirovi Bellanovi spájajú práve s obdobím detstva. „Krstná mama tam robila hlavnú sestru, takže som sa občas dostal aj do vnútra. Ale aj keď sa človek šiel prejsť do doliny a po návrate z nej si mohol sadnúť na terasu, dať si malinovku, pivko, popozerať sa na prírodu. Ten biely zámok s červenou strechou, aj keď nebola originál červená, turisti videli až z Martinských holí. To nebolo len o nejakom schovanom Kuneradskom zámku, my sme ho všetci mali radi a všetci sme pri ňom žili. Keď nie každý týždeň, aspoň raz za mesiac tam tá vychádzka musela byť,“ zaspomínal Miro Bellan.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Protestné zhromaždenie v Rajeckých Tepliciach: Za obnovu Kuneradského zámku
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM