Barbara Dallosová Správy

Ako prví na Slovensku: V Žiline operujú domácich miláčikov laserovým skalpelom, FOTO

V mnohých prípadoch úplne bez stehov a s rýchlym hojením. Žilinských lekárov prišiel na používanie nového vybavenia školiť zahraničný expert.

Ilustračný obrázok k článku Ako prví na Slovensku: V Žiline operujú domácich miláčikov laserovým skalpelom, FOTO
6
Galéria
Zdroj: Anima Vets

Veterinárna nemocnica v Žiline zaradila do svojho prístrojového vybavenia laserový skalpel CO2 Laser. Jeho návrh a zavedenie do praxe vychádza z dlhoročných skúseností v humánnej medicíne. V mene veterinárnej nemocnice Anima Vets v Žiline to uviedol komunikačný manažér Tomáš Batiz. Podľa jeho slov tento typ operácie vykonávajú v Žiline ako prví na Slovensku.

Presnosť na milimeter

„Laser je taký presný, že v prípade potreby dokážete selektívne odstrániť iba niekoľko buniek. Jeho najväčšie výhody sú presnosť, jednoduchá manipulácia pri chirurgickom zákroku a najmä bezpečnosť. Zároveň je dostatočne silný na odstránenie aj veľkých nádorov. Pre objasnenie, vysoko zaostrený laserový lúč sa odparuje/reže čisto a presne, pričom súčasne zaceľuje lymfatické cievy a nervy, čo má za následok menšie pooperačné opuchy a výrazne zníženie bolesti oproti klasickým skalpelovým procedúram,“ zhodnotil Martin Mitra, certifikovaný špecialista v chirurgii mäkkých tkanív.

Laserový skalpel sa odlišuje najmä v milimetrovej presnosti. Skracuje sa čas chirurgického zákroku, procedúra sa zjednodušuje, znižuje sa výskyt komplikácií a zvyšuje sa možnosť prevedenia chirurgických procedúr, ktoré nie je možné spraviť klasickým skalpelom.

„Pri použití lasera sa tkanivo vyparuje a zaceľujú sa malé krvné cievy, čo znižuje krvácanie a to zabezpečuje lepšiu viditeľnosť počas operácie a skracuje čas trvania zákroku. Signifikantné zníženie krvácania pri práci s laserom urýchľuje a zjednodušuje procedúru. V mnohých prípadoch nie sú potrebné žiadne stehy,“ doplnil Mitra.

Rýchlejšie hojenie

Náročné chirurgické zákroky so sebou prinášajú aj zodpovedajúcu dĺžku rekonvalescencie a regenerácie. Využitím lasera k tomu prispieva aj jeho dezinfekčný účinok, ktorý znižuje riziko infekcie a urýchľuje hojenie. Laserový lúč zabíja baktérie a tým dezinfikuje operačnú ranu, čím sa znižuje riziko pooperačnej infekcie a komplikácií.

Zavedeniu laserového skalpela do praxe predchádzali niekoľko dňové intenzívne školenia. „Chirurgov v Žiline školil profesionálny tréner Steve Nielsen z Floridy, ktorý má dlhoročné skúsenosti s laserovou chirurgiou,“ dodáva Batiz.

Zostaňte v obraze! Ďalšie správy z domova i zo sveta

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM