Správy

10 rodín odišlo z telocvične: Mesto našlo náhradné ubytovanie, ale...

Desať rodín žilo takmer mesiac v telocvični. Mesto Žilina pre nich zabezpečilo náhradné ubytovanie. Splniť však musia určité podmienky. O aké ide?

Ilustračný obrázok k článku 10 rodín odišlo z telocvične: Mesto našlo náhradné ubytovanie, ale...
Zdroj: TASR

Desať rodín z bytového domu na Bratislavskej ulici v Žiline, ktoré museli v utorok 18. októbra v noci evakuovať pre požiar a dočasne bývali v telocvični Základnej školy na Hollého ulici, sa presťahovalo do náhradného bývania v kontajneroch na Bratislavskej ulici. Informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Mesto Žilina pre nich zabezpečilo desať obytných a dva sociálne kontajnery. „Aby mohla konkrétna rodina bývať v kontajneri, musí vopred zaplatiť. Podpisuje zmluvu len na jeden mesiac. Je tam ešte podmienka, že ak bola predtým neplatičom alebo mala podlžnosti voči mestu, musí mať uzatvorený splátkový kalendár na uhrádzanie svojich dlžôb. A musí mať splatenú aj prvú splátku z tohto kalendára. Kto chce bývať, musí tieto podmienky splniť,“ uviedol minulý týždeň na tlačovej konferencii primátor Žiliny Igor Choma.

Doplnil, že mesto očakáva aj posudok statika, aby vedelo, ako ďalej naložiť s budovou na Bratislavskej ulici, ktorú poškodil požiar.„Posudok bude v tomto smere podstatný. Buď povie rekonštruovať a že sa dá bývať, alebo povie, že sa nedá bývať,“ dodal žilinský primátor.

Poslanci žilinského mestského zastupiteľstva schválili 27. októbra na mimoriadnom zasadnutí vytvorenie finančnej rezervy na krytie výdavkov spojených s mimoriadnou situáciou. „Rozhodli, že ľudí postihnutých požiarom premiestnia z telocvične do unimobuniek, čo bude stáť asi 150.000 eur. Bytový dom je po požiari v alarmujúcom stave a nie je možné ho užívať bez sanácie. Keďže obyvatelia bytového domu si tento stav spôsobili sami a nevytvárali si fond opráv, mesto nemôže pristúpiť k jeho oprave. Obyvatelia domu vytvorili voči mestu Žilina dlh 557.000 eur,“ uzavrel Choma.

FOTO: Žilinčania bez strechy nad hlavou
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM