Andrea Mesarčíková Rôzne

ŽSK zvýši od 1. augusta cestovné v prímestskej doprave

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) zvýši od 1. augusta 2010 cestovné v prímestskej doprave.

Dôvodom je dlh 7,5 milióna eur voči spoločnostiam SAD. Na tlačovej konferencii o tom dnes informoval predseda ŽSK Juraj Blanár.
Samosprávny kraj podľa neho v súčasnosti analyzuje, podľa ktorého z piatich variantov cestovné upraví. „Cestovné upravíme v hotovosti v rozmedzí od 5 do 10 centov a na dopravné karty v rozmedzí 12 až 15 centov v jednotlivých pásmach. Nevieme, či to bude dostatočné, pretože nevieme odhadnúť úbytok cestujúcich. Zatiaľ odhadujeme 15-% úbytok, čo je asi 1 až 1,5 milióna cestujúcich za rok. Toto by malo do rozpočtu priniesť za rok 1,9 až 2,3 milióna eur, čo nepostačuje na to, aby sme dokázali zvládnuť naše dlžoby voči autobusovým dopravcom,“ povedal Blanár.
Zdôraznil, že zvýšenie cestovného je logickým dôsledkom drastického výpadku podielových daní do rozpočtu samosprávneho kraja. „Od konca roka 2008 k dnešnému dňu je dlh dopravcom 7,5 milióna eur. To znamená, je to obdobie, keď sa začala prejavovať kríza a do rozpočtu nám plynulo menej peňazí. Aby sme zabezpečovali oblasť sociálnu, zdravotníctva a ďalších rezortov, ktoré zo zákona musíme rovnako zabezpečovať, museli sme krátiť platby pre SAD-ky. Rokujeme s nimi o splátkových kalendároch, sčasti sme sa dohodli na rok 2008. Ale predpokladali sme, že výpadok daní nebude taký drastický. Dnes môžem konštatovať, že ani tieto splátkové kalendáre už nedokážeme splniť,“ konštatoval predseda ŽSK.
Redukcia počtu málo vyťažených autobusových spojov by podľa Blanára problém preniesla na obce a mestá. „Ak sú obce a mestá dnes v takej situácii ako my, tak nie sme schopní to urobiť. Dá sa to urobiť, keď zasanujeme dlžoby, ktoré máme. A do budúcnosti si sadneme s obcami a mestami a zvážime, ktoré spoje naozaj sú nevyhnutné a ktoré budeme musieť redukovať. Aby nás takáto situácia v budúcnosti opäť nezachytila,“ dodal Blanár.
ŽSK má v súčasnosti faktúry po lehote splatnosti za 7,5 milióna eur. „Najväčší objem je v zdravotníctve, okolo 7,2 milióna eur, a potom je to v ostatných oblastiach. Môžem povedať, že sme schopní splácať zhruba polovicu toho, čo nesplatíme. Zvyšok nie sme schopní splácať,“ uzatvoril Blanár.
ŽSK funguje v krízovom režime od 28. júna 2010 z dôvodu najväčšieho výpadku dane z fyzických osôb od roku 2005. Blanár na konci júna informoval, že ŽSK dostával z dane z fyzických osôb mesačne v priemere 4,5 milióna eur, v júni 2010 to bolo iba 550.000 eur. „Oproti minulému roku sme dnes na úrovni 24,8 % príjmu. A to hodnotíme už minulý rok, že bol krízový. Listom sme sa obrátili na ministra financií a požiadali sme o urgentné riešenie tohto problému a o vykrytie výpadku. Aj keby sme urobili nejaké opatrenia, nedokážu priniesť efekty, ktoré by nám zvýšili príjem. Čiže, tu je nevyhnutná pomoc štátu a nemôžeme s tým nič urobiť,“ konštatoval v júni Blanár.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM