Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Zmierenie dvoch poslancov Mestského zastupiteľstva? Výsledkom je takýto návrh

Dvojica poslancov sediacich na opačných stranách barikády Mestského zastupiteľstva predkladá spoločný návrh. Toto by nikto nečakal.

Ilustračný obrázok k článku Zmierenie dvoch poslancov Mestského zastupiteľstva? Výsledkom je takýto návrh
Zdroj: Dnes24.sk

Poslanecké duo Ján Púček a Ľubo Bechný bolo ešte v prvej polovici roka 2018 známe vzájomnými nezhodami a odlišnými názormi, nezriedka aj slovnými prestrelkami na pôde Mestskej radnice či na sociálnych sieťach. Niečo sa však v ich vzťahu zmenilo. A to k lepšiemu. Za vzájomným podaním si rúk dvoch poslancov žilinského Mestského zastupiteľstva stojí občiansky aktivista Pavol Rychlík.

Pokus o zmier

„S Ľubom som sa zoznámil asi pred rokom, chodievam na diskusie do Združenia proti korupcii a sledujem aj dianie v Mestskom zastupiteľstve a na sociálnych sieťach. Keď som videl ako sa vzájomne ku sebe správajú, tak som sa snažil ich upozorniť, že určité veci na verejný profil ani nepatria. Janka Púčeka som osobne spoznal až neskôr. No a nakoniec som im povedal, aby si sadli ku dobrej klobáse a vyriešili si svoje problémy spolu a nie verejne. Tak sa stalo, že sme spoločne s Ľubom navštívili Janka Púčeka vo Vraní, ten nás privítal a oni podebatovali nielen o komisiách, ale aj o sobášoch…,“ prezradil Pavol Rychlík.

Keď sa chce…

„Vysvetlili sme si spoločne veľa vecí. Rozprávali sme o problematike komisií mesta a otvorili sme aj tému sobášiacich poslancov. Sám som v minulosti sobášil a už dávnejšie som dospel k názoru, že predsa sobášiaci poslanci by mali dostávať od Mesta vyšší príspevok. Nielen preto, že v sobotu si nemôžu robiť žiadny program s rodinou, ale najmä preto, že potrebujú slušne vyzerať. V tomto sme sa spoločne zhodli. Tak som Ľubovi Bechnému navrhol, nech predložíme spoločný návrh napriek tomu, že to bude všetkým čudné. Ale dokázali sme tým, že všetko sa dá,“ uviedol Ján Púček.

Na oplátku Ľubomír Bechný priznáva, že s Jánom Púčekom nemal žiadny osobný problém. „Je ale pravda, že sme každý z iného vesmíru. On sa hlási do uzavretého sveta blízkeho kotlebovcom, ja som otvorenejší človek, blízky k "slniečkárom“. Mrzeli ma jeho útoky na moju osobu i OZ Proti korupcii na MZ v Žiline," skonštatoval.

„Keď za mnou prišiel môj FB priateľ, recesista a "misionár“ Pavol Rychlík s ponukou zmierovacieho rituálu, sprvu som váhal. Nie je za tým nejaká finta? Nakoniec som si povedal, prečo to neskúsiť. Vysvetlili sme si niektoré veci, postoje, vnímania a vyfajčili fajku mieru, respektíve dohodli sa, že nebudeme na seba útočiť, ani na sociálnych sieťach," povedal Ľubo Bechný.

Navrhujú takúto spoločnú zmenu

Výsledkom zmieru je spoločne podaný materiál, ktorý podľa jeho autorov prinavracia dôstojnosť sobášiacim poslancom. „Po radikálnom znížení odmien komunálnych poslancov, ktoré presadili poslanci NR je dnes poslanecká odmena poslanca MZ v Žiline 188 eur čistého. Sobášiaci poslanci sobášia vo voľné dni na úkor svojich rodín. Je od nich vyžadované perfektné oblečenie, vizáž, často ideme svojimi autami sobášiť do exteriéru mimo radnice. Dámy poslankyne chodia bežne v deň obradov ku kaderníkovi. Je prirodzené, aby táto služba bola odmenená nad rámec bežnej poslaneckej odmeny – podobne ako je odmenený recitátor, hudobníci, či iní slúžiaci pri obradoch organizovaných mestom. Spoločným návrhom chceme dokázať, že aj poslanci z "rôznych svetov“ sa niekedy dokážu dohodnúť na dobrej veci. Úpravu odmien navrhujeme pre nových poslancov od januára 2019," uviedol pre redakciu Žilina24 Ľubo Bechný.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM