Soňa Vanovčanová Kultúra

Zlaté časy v Budatínskom parku: Tieto kúsky si zamilujete! FOTO

Zlaté časy budatínske priniesli počas poslednej júlovej nedele príjemné letné popoludnie, v ktorom sa budatínsky areál preniesol v čase. Tentokrát do obdobia posledných majiteľov hradu.

Ilustračný obrázok k článku Zlaté časy v Budatínskom parku: Tieto kúsky si zamilujete! FOTO
17
Galéria
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: Dnes24.sk

Marie Létalová pôsobí v spolku Prvorepubliková móda, ktorá združuje priaznivcov historickej módy rokov 1914 – 1945. Členovia spolku pochádzajú väčšinou z Břeclavi a jej blízkeho okolia. V Lednici na Morave má Mária aj vlastné súkromné múzeum, kde prezentuje hlavne odevnú zbierku spomínaného obdobia, no nielen to. „Sú tam aj veci z toho bežného života, nájdete tam uličku s krajčírstvom, modisstvom – klobučníctvom, je tam kováčstvo, trafika i fotoateliér. Takisto tam nájdete žandársku stanicu…,“ povedala Létalová.

Za vznikom spolku i múzea stojí jej zberateľská vášeň. „Keď som zistila, že sa ešte dajú zohnať originálne, pôvodné dobové odevy v nositeľnom stave, tak som ich začala zbierať a aj opravovať. Šlo hlavne o prvorepublikové módne doplnky – klobúčiky, rukavičky, kabelky, potom aj odevy. Keď už toho bolo priveľa, začali sme s priateľmi pripravovať a ponúkať tematické módne prehliadky,“ doplnila.

Jednu z takýchto prehliadok ste si mohli pozrieť aj na celodennom podujatí Zlaté časy budatínske, ktoré sa uskutočnilo počas poslednej júlovej nedele (29. 7.). Po prekročení brány areálu Budatínskeho hradu sa návštevníci ocitli v čase života jeho posledného majiteľa, Gejzu Čákiho. Pre návštevníkov bol pripravený bohatý program, swingová hudba, spev a tanec, hry, piknik, tvorivé dielne a veľa zábavy v štýle prvej polovice 20. storočia.

Marie Létalová
Marie Létalová - Pôsobí v združení Prvolepubliková móda v Týnci pri Břeclavi a zároveň prevádzkuje súkromné múzeum Lednice dávná - Jak se žilo za Tatíčka Masaryka. / Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: Dnes24.sk

Dobovú eleganciu v originálnych odevoch predviedli modeli a modelky zo združenia Prvorepubliková móda, ktorý pôsobí v Týnci pri Břeclavi. Módna prehliadka v Budatínskom parku predstavila prierez celodenným odevom – teda od rána do večera na všetky možné príležitosti. Nadšenci prezentovali nielen dobové spodné prádlo, ale aj všedné, večerné či honosné plesové odevy z obdobia tridsiatych rokov minulého storočia. „Všetky odevy, ktoré vidíte na prehliadke sú originály. Akurát jeden oblek je ušitý, ale presne podľa dobového strihu, z dobovej látky. Odevy a väčšinou aj doplnky – klobúky, rukavičky, kabelky sú originálne. Niektoré topánky máme tiež originálne, ale tie práve na prehliadkach najviac trpia, takže tie väčšinou zostávajú v múzeu a používame už novodové. Dosť teraz frčí retro, takže aj v bežných obchodných reťazcoch sa dá kúpiť obuv, ktorá strihovo sedí ku našim modelom,“ doplnila Mária Létalová.

A ako sa „nosia“ dobové materiály? „Ako sa to vezme. Niečo je pohodlné, niečo menej. Hodváb je, samozrejme príjemný, ale akonáhle ide o zmesi vlny, tak tie už až tak príjemné nie sú na to holé telo. Tým, že si ich obliekame len na chvíľu, tak to nie je problém. A pekne to vyzerá,“ vysvetlila.

Jej veľkou láskou sú klobúky. Ku pokrývkam hlavy inklinuje odmala a klobúky aj sama vyrába. Vyštudovala Filozofickú fakultu Masarykovej univerzity v Brne, a potom sa diaľkovo vyučila v klobučníckom odbore. Špecializuje sa na vyrábanie historických klobúkov, a to najmä na objednávku. „Trocha ma mrzí, že sa dnes klobúky veľmi nenosia, že na to ženy nemajú veľmi odvahu. Ale je to aj dnešnou dobou, že sme si zvykli na pohodlnejšiu, najmä športovú módu,“ dodala a doplnila, že ku dobovým prehliadkam patria aj účesy, ktoré si vedia vytvoriť svojpomocne.

Pozrite si FOTOGALÉRIU z podujatia.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zlaté časy budatínske: Doba krásnych žien a swingu..
6
Galéria
Foto: Soňa Vanovčanová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM