Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Zimná údržba v Žiline je vraj zabezpečená: Nový primátor ale prichádza s prosbou

Okrem miestnych ciest má mesto po novom povinnosť zaistiť rovnako aj údržbu chodníkov. Dôvodom je zmena zákona.

Ilustračný obrázok k článku Zimná údržba v Žiline je vraj zabezpečená: Nový primátor ale prichádza s prosbou
Zdroj: Mesto Žilina

Žilinská radnica nedokázala zahrnúť do rozpočtu toľko prostriedkov, koľko by potrebovala na údržbu ciest a chodníkov. Preto žiada občanov o súčinnosť. Informovala o tom hovorkyňa Mesta Žilina Barbora Zigová.

Ako uviedla Zigová, okrem miestnych ciest v celkovej dĺžke približne 255 km, má mesto po novom povinnosť zaistiť rovnako údržbu chodníkov v dĺžke 220 km. Zmenu priniesla úprava legislatívy, podľa ktorej nezodpovedajú za chodníky majitelia priľahlých nehnuteľností, ale samospráva. Aj preto musí žilinská radnica a spoločnosť zabezpečujúca pre mesto zimnú údržbu riešiť nedostatok personálnych kapacít.

„Museli sme navýšiť jednak personálne, ale i technické kapacity. Vzrástol nám počet kilometrov chodníkov, o ktoré sa bude musieť samospráva v tomto roku postarať a zabezpečiť zimnú údržbu, čo sa odrazilo aj na financiách. Náklady na zimnú údržbu sme pre tento rok zvýšili zhruba o 300 tisíc eur,“ priblížil žilinský primátor Peter Fiabáne.
Minulý rok minulo mesto na údržbu ciest 700 tisíc eur. Najdôležitejšie trasy v meste sa budú čistiť prioritne, ďalšie časti mesta následne podľa schváleného operačného plánu zimnej údržby. „Budeme sa snažiť urobiť samozrejme maximum a udržiavať čo najviac chodníkov, keďže však platí nový zákon len od mája tohto roku, nedokázali sme zahrnúť do rozpočtu taký objem peňazí, ktorý by sme na údržbu ciest a chodníkov potrebovali. Preto budeme vykonávať zimnú údržbu v okolí bytových domov prednostne na hlavných chodníkoch,“ doplnil primátor a zároveň vyzval o pomoc aj obyvateľov mesta:

„Uvedomujeme si, že je to po novom povinnosť mesta, v nevyhnutných prípadoch by som však veľmi rád požiadal Žilinčanov o súčinnosť a výpomoc pri odpratávaní snehu pri svojich domoch.“

Na zabezpečenie zjazdnosti vozoviek a chodníkov je pripravených 600 ton posypovej soli. „Žilinskí cestári majú k dispozícii 6 veľkých sypačov, 4 multikáry, 3 traktory a 2 UNC nakladače,“ doplnil vedúci odboru dopravy Mestského úradu v Žiline Peter Rolko.

Spoločnosť Žilinské komunikácie zabezpečuje podľa potreby posýpanie povrchu vozoviek a chodníkov, zhŕňanie, pluhovanie a odvoz snehu, ako aj čistenie komunikácií po zimnej údržbe.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM