Jozef Legéň Rôzne

Žilinu majú zasiahnuť búrky spojené s krupobitím: V týchto hodinách si vonku dajte bacha!

Intenzívne lejaky, nárazový vietor, ale aj krupobitie... Meteorológovia vydali výstrahu pred vyčíňaním počasia v našom okrese. Kedy môžu na Žilinu a okolie udrieť búrky?

Ilustračný obrázok k článku Žilinu majú zasiahnuť búrky spojené s krupobitím: V týchto hodinách si vonku dajte bacha!
Zdroj: TASR

Slnečné letné počasie majú u nás už o pár hodín opätovne vystriedať búrky a k tomu ešte aj krupobitie. Ako informovali meteorológovia zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ), v okrese Žilina sa očakáva ojedinele výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity.

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 17 – 25 m/s,“ píše sa na SHMÚ. Meteorológovia preto vydali výstrahu prvého stupňa pred búrkami, ktorá v našom okrese platí v pondelok od 12:00 do 21:00

Intenzita sprievodných javov je podľa SHMÚ v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. „Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ uvádza ďalej SHMÚ.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM