Jozef Legéň Rôzne

Žilinu a okolie varujú pred krupobitím: V ktorých hodinách sa má na zem rútiť ľad?

Počasie má opäť raz ukázať svoju menej prívetivú tvár. Na Žilinu a aj okolie môžu udrieť búrky a aby toho nebolo málo, počas nich hrozí aj krupobitie!

Ilustračný obrázok k článku Žilinu a okolie varujú pred krupobitím: V ktorých hodinách sa má na zem rútiť ľad?
Zdroj: TASR

Meteorológovia už vydali pre okres Žilina výstrahu prvého stupňa. Tá vystríha pred búrkami, ale aj krúpami! Kedy ich očakávať?

V utorok v čase medzi deviatou a 20. hodinou sa v okrese Žilina očakáva ojedinele výskyt búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, informuje webová stránka Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ).

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 17 – 25 m/s,“ uvádzajú meteorológovia.

Intenzita sprievodných javov je podľa nich v danom období a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. „Pri spomínaných búrkach je možný výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov – stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov,“ upozorňujú odborníci zo SHMÚ.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM