Soňa Vanovčanová Kultúra Správy

Žilinský Rozsutec sa predstavil v Indii: Ohromujúce zážitky našich tanečníkov, FOTO

Začiatkom februára sa Folklórny súbor Rozsutec predviedol v slnečnej Indii. O zážitky a fotografie sa podelila tanečnica a vedúci súboru.

Ilustračný obrázok k článku Žilinský Rozsutec sa predstavil v Indii: Ohromujúce zážitky našich tanečníkov, FOTO
22
Galéria
Zdroj: FS Rozsutec

Terchovský folklór zožal v Kalkate úspech

Folklórny súbor Rozsutec sa začiatkom februára po prvýkrát predstavil v exotickej Indii. Predviedol tu niekoľko úžasných vystúpení, ktoré sa konali v Kalkatskom divadle Kalamandir Theatre.

Vystúpenia videlo spolu viac ako 3 000 divákov všetkých vekových skupín. Časť vystúpení bola určená pre deti základných škôl v rámci vzdelávacieho programu, ktorý predstavuje študentom iné kultúry sveta. Slovenský folklór si získal všetkých divákov nielen svojou rozmanitosťou, ale aj tanečne technickou náročnosťou.

Tradícia predstavovania iných kultúr vznikla pred 5 rokmi, keď do Indie prvýkrát vycestoval žilinský súbor Balkansambel, ktorý bol ako jediný v histórii pozvaný opakovane. Tak vznikla myšlienka obohatiť vystúpenie o tanečníkov Folklórneho súboru Rozsutec, nakoľko tieto dva súbory od začiatku svojej spolupráce na projekte “Len tak…” už druhý rok úspešne reprezentujú a zabávajú divákov nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí.

Po úspechu spoločného vystúpenia týchto dvoch telies sa usporiadatelia v Indii rozhodli tento rok pozvať samotný Folklórny súbor Rozsutec, aby ponúkli divákom vystúpenia s čisto folklórnym programom. Rozsutec vo svojich vystúpeniach ponúkol prezentáciu nielen domáceho folklóru z Terchovej, ale aj prierez celým slovenským folklórom s jeho najznámejšími folklórnymi regiónmi.

Ohromujúcu Indiu treba vidieť a zažiť

Ako uviedla jedna z tanečníc FS Rozsutec Alžbetka Jaššová, zájazdu v Indii mala možnosť zúčastniť sa už po druhýkrát. Po prvýkrát to bolo minulý rok v spoločnom projekte s kapelou Balkansambel.

„Vďaka tejto skúsenosti som už približne vedela, čo nás v Indii čaká, a preto som sa na zájazd veľmi tešila, no zároveň som mala pred celým programom veľký rešpekt. Tentokrát išlo totiž o čisto folklórny program reprezentovaný našim súborom. Po fyzickej stránke šlo o veľmi náročný projekt. Náročné choreografie nášho vedúceho Štefana Muchu sú výzvou pre každého tanečníka a dajú nám vždy poriadne zabrať,“ povedala Alžbetka.

Do Indie podľa nej boli vybraní tanečníci so skúsenosťami a energiou pre tanec i folklór a zároveň výborný kolektív. A ako kolektív sme všetky vystúpenia aj zvládli. „Podľa potlesku divákov a reakcií organizátorov v Indii sme zožali obrovský úspech, dokonca sa nám osobne prišla prihovoriť aj veľvyslankyňa Thajska. A to je jedna z vecí, ktorá nás ako členov folklórneho súboru vždy veľmi teší – keď dokážeme tým naším “slovenským” potešiť divákov, a to nielen domácich, ktorí ho veľmi dobre poznajú,“ dodala Alžbetka Jaššová.

Okrem predstavení mal súbor v Indii pripravený aj veľmi bohatý poznávací program. „Musím uznať, že v starostlivosti o nás si Indovia zaslúžia jednotku,“ popisuje svoju skúsenosť Alžbetka.

Členovia súboru mali možnosť vyskúšať rôzne domáce špeciality od typických štipľavých vegánskych jedál, cez mäsové dobroty, až po tradičné sladké maškrty a typický korenený čaj s mliekom. Spoločne si prešli významné historické pamiatky a mali tiež možnosť vyjednávať s obchodníkmi na miestnych trhoch.

"Čo sa týka samotnej Indie, tak tá je úplne ohromujúca. Človek asi nikdy nepochopí, kým neuvidí, nezažije. Ide o celkom iný svet ako vidíme doma, iné tradície, iné zvyky, úplne iný spôsob života. To, čo sa nám zdá úplne samozrejmé, je pre Indov niečim celkom cudzím a naopak. Aj napriek tomu, že som mala možnosť “zažiť” Indiu druhýkrát a prekonala som svoj prvý kultúrny šok, India je pre mňa stále úžasná, prekvapujúca, nepoznaná. Je to krajina tisícov ľudí, farieb, chutí… Pre mňa je na poznávaní a cestovaní vždy najkrajšie uvedomenie si toho, že hoci u nás žijeme úplne inak, všetci sme úplne rovnakí ľudia, s rovnakými pocitmi lásky, hnevu, závisti, priateľstva, obdivu…,” zhrnula tanečnica Alžbetka Jaššová.

Program okorenil aj výborný moderátor

„Napriek tomu, že zájazd bol vzhľadom na dlhé cestovanie veľmi únavný, priniesol som si ja a verím, že aj všetci ostatní členovia nášho súboru z Indie nezabudnuteľné zážitky. Alžbetka už spomenula, kde všade sme boli, a čo všetko sme zažili, ja by som ešte dodal, že až takú odozvu Indov na slovenský folklór sme nečakali a veľmi príjemne nás to prekvapilo. Pri niektorých tancoch diváci doslava burácali od nadšenia a údivu a podvedome vstávali zo sedadiel," uviedol vedúci a choreograf FS Rozsutec Štefan Mucha.

Zdôraznil, že k úspechu predstavení veľkou mierou prispel aj moderátor Martin Noga, ktorý perfektnou angličtinou rozprával o rozmanitosti nášho folklóru, o našej krajine a prírode a o našich ľuďoch. Rozprávanie umocnil aj videoprojekciou, čím mal na vysokej úrovni divákom prezentovať nielen Slovensko, ale aj slovenský folklór. „Diváci žasli nad tým, že taká malá krajina má toľko rôznych folklórnych regiónov, tak veľmi sa odlišujúcich v tanečných motívoch, krojoch a v hudobnom prejave. No a Martin síce folklórista nie je, ale navliekli sme ho do goralského kroja a bol z neho rúči slovenský mládenec,“ dodal Štefan Mucha.

FS Rozsutec sa predstavil v jednom veľkom galaprograme a v niekoľkých workshopoch, kde sa predovšetkým deti zapájali do výučby našich tancov. Tieto workshopy som viedol predovšetkým Štefan Mucha, ktorý sa deťom venuje aj v Žiline. „Bolo milé sledovať, ako sa deti doslova bili o to, aby sa dostali na javisko a naučili sa slovenské tanečné motívy,“ uviedol.

„Veľkým zážitkom bola pre nás aj návšteva škôl, kde sa práve konali veľké oslavy “boha vzdelania”. Z časových dôvodov sme ale stihli iba tri z nich, nakoľko spolu má táto sieť škôl Birla v Kalkate viac ako 13 000 študentov. Dočkali sme sa vrelého privítania zo strany študentov aj učiteľov,“ doplnil Štefan Mucha.

„Ešte musím spomenúť, že celkovo organizátori, deti na workshopoch, aj dospelí diváci na galaprograme boli fascinovaní nielen tanečnými a hudobnými výkonmi, ale aj krojmi a krojovými doplnkami. Keď hovorím o krojoch a krojových doplnkoch, musím vyzdvihnúť vedenie mesta Žilina, ktoré nás podporuje vo všetkých smeroch už dlhé roky, a to nielen pri pomoci so zaobstaraním spomínaných krojov, ale aj pri všetkých našich aktivitách. Chcem sa mu za to poďakovať v mene všetkých našich členov,“ dodal vedúci FS Rozsutec a choreograf Štefan Mucha.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM