Soňa Vanovčanová Kultúra

Nový týždeň v Žiline: Na svoje si prídu deti i dospelí

Február sa pomaly kráti, preto vyťažme z neho ešte maximum zážitkov. Pozrite si prehľad, kam sa môžete ísť zabaviť.

Ilustračný obrázok k článku Nový týždeň v Žiline: Na svoje si prídu deti i dospelí
Zdroj: TASR

Divadelné predstavenie

Pondelok, 18. februára, o 19.00 hod., Dom odborov

Sme veľmi radi, že sa nám podarilo pre Vás toto podujatie presunúť na termín 18.02.2019. Pôvodné vstupenky však bohužiaľ neostávajú v platnosti, a teda je potrebné ich vrátiť na mieste, kde boli zakúpené a následne si kúpiť nové.

Trpká komédia o stretnutí, ktoré raz muselo prísť, ale aj tak bolo nečakané. Tri ženy v jednej kuchyni, chlebíčky, na ktorých už pomaly zasychá vlašský šalát, tri dni plné nečakaných zvratov.

Kaderníčka Marta je čerstvá dôchodkyňa. Je to typ ženy, ktorý vie, kde sa čo „šustne“ a na všetko má svojrázny názor. Jej sestra Helena žila dlhé roky vo Švajčiarsku a teraz sa vracia späť domov doriešiť dedičstvo po matke. V skutočnosti ale hľadá nový zmysel života. Eva je Martina dcéra, trochu pri tele, ale inak skvelá ženská so zmyslom pre humor. S mamou už niekoľko mesiacov plánujú jej svadbu. Keď však Eva stojí v salóne v svadobných šatách, zisťuje, že sa vlastne ani vydávať nechce. A tak uteká domov k mame aby si premyslela, čo ďalej robiť so životom. A všetko sa môže rozbehnúť…

Účinkujú:

  • Marta Sládečková (Marta),
  • Kamila Magálová (Helena),
  • Petra Polnišová (Eva)

Tvorivá dielňa: Výroba záložiek

Utorok, 19. februára, o 16.00 hod., Rosenfeldov palác

Záložka do knihy podporuje čítanie a to viac, keď je vlastnoručne vyrobená. Pri výrobe záložiek môžete využiť svoje umelecké vlohy, vyskúšate si ako sa pracuje s kožou, alebo ako sa šije do papiera.

Kino na Stanici

Utorok, 19. februára, 17.00 a 20.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Láska bez hraníc (r. Kim Nguyen)
Ľúbostný príbeh sprostredkovaný okom pavúčieho dronu. Nad ropovodom a krajinou severoafrickej púšte sa objaví robot podobný pavúkovi. Na opačnom konci sveta v Amerike, Gordon – operátor dronu a strážca ropovodu – skúma zničenú krajinu zo svojho monitoru. Stratený vo svete, ktorému prestáva rozumieť, začína byť fascinovaný mladou Ayushou, sľúbenou staršiemu mužovi, ktorého nemiluje. Napriek vzdialenosti, spoločnému strachu a nedokonalej komunikácii, urobí Gordon všetko pre to, aby pomohol Ayushi uniknúť osudu, a postupne sa do nej zamiluje.

Láska bez hraníc (Eye On Juliet) – Kim Nguyen / CA, FR, MA / 2017 / 96 min / české titulky

Divadelné predstavenie

Streda, 20. februára, od 19.00 hod., Mestské divadlo

Neznesiteľne dlhé objatia
Ivan Vyrypajev opäť prichádza k žilinskému divákovi. Tento krát s veľmi krehkou a provokatívne spirituálnou hrou Neznesiteľne dlhé objatia. Monika, Charlie, Emmy a Kryštof hľadajú niekde medzi New Yorkom a Berlínom skutočný ľudský kontakt a šťastie. Američan Charlie a Poľka Monika sú mladomanželia. Monika je tehotná, neoznámi to Charliemu a rozhodne sa ísť na potrat. Odvtedy sa ich vzťah komplikuje, manželia prežijú kritickú konfrontáciu a rozhodnú sa svoj vzťah ukončiť. Medzitým však do New Yorku prichádza Čech Kryštof. Ide do najlepšej vegánskej reštaurácie a tam náhodne stretáva svojskú Emmy. Tú Emmy, ktorá len pred pár hodinami objímala Charlieho. Medzi Kryštofom a Emmy vzniká silné puto. Cesty štyroch postáv sa nie náhodou prepletajú. Spolu hľadajú cestu do raja. Miesto, kde budú schopní pochopiť vesmír, prejsť odpustením a objať samých seba.

Genius loci: VÚVT A URAP

Štvrtok, 21. februára, o 17:00 hod., Rosenfeldov palác

Témou, už 21. diskusie Genius Loci bude Výskumný ústav výpočtovej techniky (VÚVT) a Ústav racionalizácie priemyslu (URAP).

Dnes v početnej obci hlavne mladších IT špecialistov na Slovensku už len málokto vie, že už pred cca 50 rokmi sa začala písať história vlastného výskumu, vývoja a výroby prostriedkov výpočtovej techniky na Slovensku. Nezastupiteľné miesto v histórií výroby počítačov má práve Výskumný ústav výpočtovej techniky v Žiline.

O VÚVT bude zanietene rozprávať Ing. Milan Gábik, pamätník pôsobenia Výskumného ústavu výpočtovej techniky v Žiline, ktorý sa už dlhšiu dobu venuje štúdiu a propagácii jeho histórie.

Štátny podnik URAP – Ústav racionalizácie priemyslu, ktorý ako priamo riadený podnik Ministerstva priemyslu bol poverený vývojom a realizáciou počítačových riadiacich systémov na riadenie technologických procesov so zameraním na riadenie energetických zariadení bude ďalšou témou diskusie. O aplikácií riadiacich systémov a aj o súčasnej problematike týkajúcej sa počítačového sveta porozpráva skúsený odborník Ján Seduch.

Hosťami moderovanej diskusie sú Milan Gábik a Ján Seduch.
Moderátorom diskusie je Michal Jurecký.

Pohybové predstavenie

Štvrtok, 21. februára, 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

mimoOs: Prešívané niťou (pohybové predstavenie / premiéra)
Aký genetický vzorec nám naše prababky a babky votkali do tiel? Sme iné a ony vinné? O čom chceli a o čom mohli rozprávať? Pátrame po tom tlmenom hlase na povalách, tam, kde ho sprevádza pískanie vetra, púšťame šarkana cez zomknuté pery, otvárame okno. Ženská duša tam zostala, uštrikovaná do tesného svetra.

Réžia: Peter Šavel
Choreografia a účinkujú: Barbora Janáková, Eva Priečková

Divadelné predstavenie

Štvrtok, 21. februára, o 19.00 hod., Mestské divadlo

Triedny nepriateľ
Úspešný filmový debut slovinských autorov Nejca Gazvodu, Roka Bičeka a Janeza Lapajne Triedny nepriateľ sa stal predlohou pre rovnomennú divadelnú adaptáciu, pod ktorú sa autorsky podpísala dramatička a dramaturgička Michaela Zakuťanská.

Námetom hry Triedny nepriateľ je vzbura študentov maturitnej triedy proti svojmu novému triednemu profesorovi, učiteľovi nemčiny. Dôvodom ich vzbury je nekompromisný postoj učiteľa k ich študijným výsledkom, jeho vysoké nároky na vzdelanie a vedomosti, ale nielen na ne. Jeho metódy ostro kontrastujú s benevolentným, priam kamarátskym prístupom predchádzajúcej triednej učiteľky.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Žilinská divadelná inšpirácia :-)

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM