Michal Demjanovič Rôzne

Žilinský barman Mišo (32) má zlaté ruky: Maľuje, dokonca krásne vyrezáva! FOTO

Aj Žilinčania majú všestranné záujmy. Jedným z takýchto príkladov je aj žilinský barman a rezbár v jednej osobe Michal Štaffen (32). Pozrite tú nádheru!

Ilustračný obrázok k článku Žilinský barman Mišo (32) má zlaté ruky: Maľuje, dokonca krásne vyrezáva! FOTO
Zdroj: Dnes24.sk

Nie každý z nás, kto pozná barmana Michala Štaffena (32) z nášho obľúbeného žilinského klubu, vie, že okrem obratného narábania so šejkrom ovláda aj prácu s dlátom a drevom. Za kvantom hoblín sa skrýva množstvo driny. O tom ako sa Michal dostal k rezbárstvu a ako sa dá skĺbiť táto umelecká činnosť s umením barmanstva, nám prezradil on sám v rozhovore pre Žilina 24.

Veľa ľudí si mýli umelecké rezbárstvo s prácou s drevom. Ako by si nám laikom priblížil o čom je?

X-krát za týždeň sa stretávam s tým, že za mnou príde človek a pýta si, aby som mu spravil stolík, skriňu či posteľ. Čo je vlastne stolárska práca, rezbárstvo je niečo úplne iné. Metaforicky povedané, je to maľovanie obrazu vyrezávaním do dreva. Ja uprednostňujem prácu s lipou.

Ako si sa dostal k rezbárstvu?

Po ôsmych rokoch na základnej umeleckej škole, kde som sa venoval kresleniu, sme s maminou uvažovali o výbere strednej školy a teda o mojom ďalšom smerovaní v pracovnom živote. Stavili sme na SOU Stavebné na Rosinkách, odbor rezbárstvo.

Mal si už vtedy nejaké skúsenosti s prácou s drevom?

Nie, ešte nikdy som nedržal v ruke dláto (smiech). V rámci prijatia na túto školu sme museli absolvovať talentové skúšky, ktoré pozostávali z kreslenia. Tie som spravil a začal som sa venovať umeleckému rezbárčeniu.

Čomu si sa tam začal venovať konkrétne?

Nebolo to len o nejakých domácich úlohách a predlohách. Už vtedy som vedel, že uprednostňujem obrazy – dediny, krajinky so slovenskou tematikou. Po škole som musel ísť na vojnu, takže som s tým musel, bohužiaľ, nachvíľu seknúť. Keď som sa pred desiatimi rokmi vrátil „späť“, dostal som sa za bar a odvtedy som verný – okrem dláta – aj šejkru. :)

Ako teda vyzerá taký bežný týždeň barmana a rezbára v jednej osobe?

V pondelok, stredu a štvrtok strávim so svojím hobby v dielni, ostatné dni som v *enjoy-i a miešam drinky. Keďže sa od nás v klube vyžaduje neustále napredovanie a zlepšovanie, pravidelne absolvujeme nové a nové kurzy a prednášky v tejto oblasti. Ako inak – chceme byť najlepší. Je to dynamická robota, ktorú mám rád a ktorej protikladom je práve rezbárčenie, pri ktorom si oddýchnem.

Stala sa ti nejaká kuriózna príhoda spojená s rezbárčením?

Netradičné príbehy sú na dennom poriadku – sú hlavne späté s nejasnou predstavou klienta. Nedávno si dal jeden zákazník vyrobiť obraz v rozmeroch 1,5m x 0,8m. Keďže si úplne nevedel vizualizovať jeho veľkosť, prišiel si poň na motorke! (smiech) Myslel si, že si ho vezme len tak do ruky, takže musel merať 30 – kilometrovú cestu späť po auto.

Aké sú tvoje ambície do najbližšieho obdobia?

Určite chcem v najbližších rokoch zväčšiť priestory dielne a expandovať aj na zahraničný trh. Čím ďalej tým viac sa zvyšuje počet ľudí, ktorí chcú odo mňa výrobok z dreva. Či už ide o firmy, ktoré chcú drevené logo, domácnosti, ktoré si chcú skrášliť prostredie obrazom alebo zákazníkom bol nedávno aj dvadsaťročný chalan, ktorý chcel potešiť svoju frajerku vyrezávanými kvetmi.

Ak chcete vidieť Štafove diela, tak nazrite do našej galérie!

Foto: Archív Michala Štaffena/Text: Adela Fručková

Čítajte tiež:

Rozhovor so žilinským trénerom karate: V minulej sezóne sme získali až 184 medailí!

Známy tatér Bisi (24) zo Žiliny: Ženy znášajú bolesť oveľa lepšie ako muži, FOTO

Mišove výtvory stoja za to: Barman, rezbár, či maliar
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM