Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Žilinskú pohotovosť vyhľadalo v júli cez dvetisíc pacientov: Čo ich najviac trápilo?

Žilinská nemocnica prevádzkuje od 1. júla ambulantnú pohotovostnú službu (APS) pre dospelých a aj pre deti a dorast. Za prvý mesiac ju navštívilo vyše dvetisíc pacientov s rôznymi problémami.

Ilustračný obrázok k článku Žilinskú pohotovosť vyhľadalo v júli cez dvetisíc pacientov: Čo ich najviac trápilo?
2
Galéria
Zdroj: FNsP Žilina

Žilinská nemocnica prevádzkuje od 1. júla ambulantnú pohotovostnú službu (APS) pre dospelých a taktiež pre deti a dorast. Za prvý mesiac na pohotovostiach lekári odslúžili 552 hodín a ošetrili 2.182 pacientov. Informovala o tom hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Lenka Záteková.

„U dospelých bola najčastejším problémom bolesť chrbta, s ktorou vyhľadalo pomoc 131 pacientov. U detí sa zase lekári najviac stretávali s bolesťou hrdla a akútny zápal mandlí diagnostikovali v 129 prípadoch,“ uviedla hovorkyňa.

Podľa medicínskeho riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou v Žiline Igora Bízika lekári slúžia na pohotovosti každý pracovný deň od 16.00 do 22.00 h a cez víkendy a sviatky od 7.00 do 22.00 h. Viac návštev je hlavne počas sobôt a nedieľ. „Najfrekvento­vanejší deň bol na APS pre dospelých v nedeľu 29. júla, vtedy sme pomáhali 90 pacientom a najviac detí – 78 – k nám prišlo v sobotu 7. júla. Stále sa však na pohotovosti stretávame s tým, že pacienti túto zdravotnú starostlivosť zneužívajú a namiesto toho, aby navštívili svojho lekára počas ordinačných hodín, prídu s ťažkosťami, ktoré často pretrvávajú aj niekoľko dní, radšej poobede na pohotovosť. Takýmto spôsobom dochádza k preťaženiu pohotovostných služieb a urgentného príjmu, pričom zdravotníci sú zahltení prípadmi, ktoré nepotrebujú okamžitý lekársky zákrok,“ zdôraznil I. Bízík.

FNsP Žilina získala povolenie na prevádzkovanie APS pre dospelých pre pevný bod Žilina a APS pre deti a dorast pre pevný bod Žilina, Bytča a Kysucké Nové Mesto na základe výberového konania ministerstva zdravotníctva. „Je to prvý mesiac, kedy sme organizátorom pohotovosti, keďže predtým bola v rukách súkromníka. Považujeme za správne, že sa vrátila priamo do nemocnice, kde môžeme zlepšovať podmienky pre lekárov i pacientov. Detská pohotovosť sa nachádza v kompletne zrekonštruovaných priestoroch pod jednou strechou s detským oddelením a plánujeme tiež pripraviť nové priestory pre pohotovosť pre dospelých,“ uviedol generálny riaditeľ žilinskej nemocnice Igor Stalmašek s tým, že aj keď na začiatku sa vyskytli problémy s niektorými detskými lekármi, postupne dochádza k dohode. „Ponúkli sme im lepšie podmienky a veríme, že sa rozhodnú pristúpiť k slúženiu pohotovostí férovo, keďže ide aj o ich detských pacientov. Mnoho lekárov už pristúpilo k podpísaniu zmluvy a v rokovaniach pokračujeme,“ dodal generálny riaditeľ.

Foto: Ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM