Rôzne

Žilinskí vedci prinášajú nový pohľad na znižovanie energetickej spotreby: Prišli s projektom Zemného akumulátora tepla

Vedci zo Žilinskej univerzity prišli so skvelým nápadom, ako znižovať energetickú spotrebu. So zaujímavým projektom zožali úspech a prebojovali sa až do finále prestížnej súťaže.

Ilustračný obrázok k článku Žilinskí vedci prinášajú nový pohľad na znižovanie energetickej spotreby: Prišli s projektom Zemného akumulátora tepla
Foto: Jozef Legéň / Zdroj: TASR

Vedci z Výskumného centra Žilinskej univerzity (ŽU) v Žiline predstavia v piatok 28. novembra v historickej budove Slovenského národného divadla v Bratislave vo finále súťaže Startup Awards.SK projekt Zemného akumulátora tepla. Informovala o tom hovorkyňa ŽU Katarína Géčová.

Znižovanie energetickej spotreby

„Prinášame nový pohľad na znižovanie energetickej spotreby, keďže naším zariadením dokážeme pokryť celú energetickú potrebu na vykurovanie objektu,“ hovorí Michal Gottwald, ktorý spoločne s René Krivošíkom pracuje na zdokonaľovaní technológie už niekoľko rokov.

Vysvetlil, že existujú dva spôsoby akumulácie tepla – hlbinná a povrchová, pričom vo svojej technológii kombinujú doterajšie skúsenosti s oboma. „Z povrchových si berieme možnosť izolovať a z hlbinných zas neobmedzenú masu. Práve preto môžeme akumulovať pomerne veľkú časť solárnych ziskov, ktoré sa nazhromaždia počas roka a následne môžeme pokryť až 100 percent vykurovania pre domy,“ uviedol Gottwald.

Šetrenie nie len pre bohatých

Takéto riešenie by podľa neho v budúcnosti znamenalo významnú úsporu pri vykurovaní objektov. „Ale zaujímavé je aj z iného uhla pohľadu. Nechceme vymýšľať šetrenie len pre bohatých,“ hovorí o cene zariadenia, ktoré má až o 80 percent nižšiu vstupnú investíciu ako doteraz využívané konvenčné vykurovacie systémy.

„Táto ambícia ilustruje aj filozofiu pracovníkov Výskumného centra ŽU v Žiline ‚realizovať výskum pre ľudí‘. Keďže nová technológia objektívne šetrí energie, peniaze, aj životné prostredie, cieľom vedcov je sprístupniť ju postupne bežným domácnostiam. Zemný akumulátor tepla je jednou z podporných aktivít, smerujúcich k vytvoreniu efektívnej a reálne fungujúcej koncepcie energeticky, potravinovo a ekonomicky sebestačného mesta, tzv. Zero City. Náročné technológie, ich vývoj a realizácia si okrem financií vyžadujú aj spoluprácu s ďalšími partnermi a sponzormi,“ podotkla hovorkyňa ŽU.

Boj o prvenstvo

„Účasť vo finále znamená pre nás veľmi veľa – je to po úspechu v súťaži RESEARCH STAR nielen ďalšie pozitívne zhodnotenie našej doterajšej práce, ale zároveň je to príležitosť nadviazať nové kontakty a posunúť sa vo vývoji ďalej,“ zhodli sa vedci z Výskumného centra ŽU v Žiline.

Úspech v súťaži Startup Awards.SK je podľa Géčovej vnímaný aj ako získanie pomyselného Oscara za inováciu v technológiách. „Vedci Výskumného centra ŽU v Žiline Gottwald a Krivošík budú v kategórii Veda bojovať o prvenstvo s dvoma ďalšími tímami,“ uzatvorila Géčová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM