Soňa Vanovčanová Správy Samospráva

Žilinskí predškoláci dostávajú dotáciu na obedy: Koľko si asi doplatíme?

Dotácia na stravu u predškolákov nestačí pokryť náklady na ich stravovanie. Zvyšok preto musia doplatiť rodičia. O ďalších možnostiach bude mesto rokovať.

Ilustračný obrázok k článku Žilinskí predškoláci dostávajú dotáciu na obedy: Koľko si asi doplatíme?
Zdroj: Mesto Žilina

Od prvého januára tohto roka vstúpila do platnosti novela zákona o dotáciách v pôsobnosti ministerstva práce, ktorú začiatkom decembra schválil parlament a na základe ktorej dostávajú deti v posledných ročníkoch materských škôl dotácie na školské obedy. Toto opatrenie platí od začiatku roka aj pre žilinských predškolákov. Informovala o tom hovorkyňa Mesta Žilina Barbora Zigová.

Dotácia je podľa Zigovej vo výške 1,2 eura na každé dieťa za každý deň, v ktorom sa dieťa zúčastnilo na výchovno-vzdelávacej činnosti v materskej škole. Stravná jednotka v žilinských materských školách je však vo výške 1,29 eura, preto musia zvyšok doplatiť rodičia. Suma na stravu je pritom 1,19 eura, zvyšných 10 centov sú režijné náklady. Rodičia teda doplácajú len za réžiu.

„Keďže stravná jednotka v materských školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina podľa platného VZN č. 10/2017 o výške príspevkov na čiastočnú úhradu nákladov v školách a školských zariadeniach v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta Žilina je 1,29 eura, rodičia predškolákov hradia od 1. januára len doplatok vo výške 0,09 eura za každý odobratý obed,“ informovala vedúca odboru školstva a mládeže Mestského úradu v Žiline Viera Popluhárová. Doplatok je podľa nej mesto povinné žiadať, pretože v opačnom prípade by porušilo platné VZN mesta, v ktorom sú stanovené stravovacie pásma pre všetky kategórie detí a žiakov. „Pre deti materských škôl máme stanovenú stravnú jednotku 1,29 eura, ktorú uhrádza zákonný zástupca. Keďže štát dáva 1,20 eura, zákonný zástupca musí doplatiť 0,09 eura,“ vysvetlila Popluhárová. Ak by si vzal doplatenie týchto rozdielov na plecia zriaďovateľ, teda mesto Žilina, mestskú kasu by to vyšlo na jeden školský rok 14 724 eur.

„Musíme sa držať platných nariadení a navyše nechceme znížiť kvalitu stravovania, preto tento doplatok naše školy vyberajú. Budeme však rokovať o ďalších možnostiach ako by sa dalo zabezpečiť, aby tento zvyšok rodičia uhrádzať nemuseli a aby avizované obedy zadarmo platili aj pre žilinských predškolákov,“ zdôraznil primátor mesta Peter Fiabáne.

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM