Soňa Vanovčanová Kultúra

Ako stráviť víkend v Žiline? Inšpirujte sa našimi redakčnými tipmi

Voľné dni sa blížia a ak máte chuť stráviť ich radšej vo vnútri ako vonku, skúste sa inšpirovať našim výberom. Kde sa môžete v Žiline zabaviť?

Ilustračný obrázok k článku Ako stráviť víkend v Žiline? Inšpirujte sa našimi redakčnými tipmi
Zdroj: zilina.dnes24.sk

Januárové katakomby

Piatok, 11. januára, o 16.00 a 17.00 hod., pred Sirotárom

Vedeli ste, že Žilina má svoje katakomby? Kedysi boli tieto priestory miestom posledného odpočinku, neskôr sa tu uskladňovali potraviny a za 2. svetovej vojny zachránili nejedno židovské dieťa. Príďte preskúmať podzemné gotické pivnice pod Kostolom Obrátenia sv. Pavla Apoštola. Stretnutie je cca. 5 min. pred začiatkom prehliadky pred Kostolom Obrátenia sv. Pavla (Sirotársky kostol) na Mariánskom nám. Kvôli obmedzenej kapacite je potrebné sa vopred objednať v Turistickej informačnej kancelárii Mesta Žilina: č. t.: 41 723 31 86, e-mail: info@tikzilina.eu.

Divadelné predstavenie

Piatok, 11. januára, o 19.00 hod., Veľká sála Mestské ho divadla

A je tu zas
Mestské divadlo Žilina uvedie dramatizáciu nemeckého bestselleru Timura Vermesa A je tu zas. Takmer sedemdesiat rokov po svojom páde sa Adolf Hitler za záhadných okolností prebúdza v súčasnom Berlíne. Vojna skončila, jeho politická strana aj verní spolupracovníci sú preč. Napriek tejto nepriaznivej situácii je Adolf Hitler vo vynikajúcej kondícií, pripravený pokračovať v práci a urobiť z Nemecka opäť veľkú ríšu…

Vermesova drsná satira provokuje a obnažuje politické zlo ukryté za nezištnou maskou zábavy. Ukazuje mediálnu moc a jej ambície, skúma vzťah spoločnosti k populizmu a nostalgii starých čias. Hoci je príbeh Hitlerovho zázračného prežitia na prvý pohľad absurdný, jeho mediálny príbeh je naopak mrazivo pravdivý a deje sa aj na našich obrazovkách. Sme dostatočne obozretní?

Divadelné predstavenie

Sobota, 12. januára, o 19.00 hod., Veľká sála Mestského divadla

Vedľajšie účinky
Študentka Connie a mladý cestovateľ Tristan sa stretávajú ako dobrovoľníci pri testovaní nového druhu antidepresív. Lekári zvyšujú dávky liekov a vzťah Connie a Tristana prerastá do niečoho väčšieho a prekvapivo intenzívneho. Zbližujú sa a stávajú spiklencami v drobných únikoch z prísneho režimu nemocnice. Všetko by vyzeralo ako začiatok krásneho vzťahu, no vzplanutie dvoch mladých ľudí je lekármi považované len za vítaný vedľajší účinok nového lieku. Pochybnosti postupne nahlodávajú aj Connie a Tristana. Ani informácia, že jeden z nich dostáva placebo, situáciu nerieši. Práve naopak. Experiment začína narážať na hranice lekárskej vedy a krízu vedúcej lekárky. Sú city len predvídateľnou chemickou reakciou? Poznáme naše vlastné emócie? Provokatívna súčasná hra o ambíciách a etike medicíny a ľudskej odvahe cítiť niečo skutočné.

Divadlo pre deti

Sobota, 12. januára, o 15.00 a 17.30 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Tuláčik a Klára
Príbeh malého Tuláčika a jeho najlepšej kamarátky Kláry spracovaný podľa knihy Erika Jakuba Grocha. Spoločne putujú svetom, učia sa jeden od druhého chápať ľudský a zvierací svet. Predstavenie je vhodné pre deti od 3 do 6 rokov a bude doplnené výtvarnou dielňou.

Komunitná večera

Nedeľa 13. januára, o 17.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Ázijská Vegánska nedeľa
Pre januárovú Vegánsku nedeľu sme zvolili tému Ázia najmä preto, aby sme odľahčili žalúdkom po vianočných hodoch. Ázijská kuchyňa ponúka naozaj pestré jedlá plné vitamínov. Môžete vyskúšať aktuálne populárne Budha bowl na tisíc spôsobov, známe jarné závitky, maki, gado gado alebo jednoduché opekané rezance so zeleninou.

Prednáška

Nedeľa, 13. januára, 19.00 hod., Stanica Žilina – Záriečie

Cestovateľské kino: Pacific Crest Trail – 4.260 km pešo z Mexika do Kanady
Pacific Crest Trail (PCT) je 4.260 km dlhá turistická trasa, ktorá kopíruje západné pobrežie USA od mexickej hranice až po hranicu kanadskú. Táto cesta spojila 2 ľudí – Mila Daníška, ktorý PCT zdolal ako prvý Slovák vôbec a Pavla Sabelu z ČR. Okrem množstva zážitkov, fotiek a čerstvo zostrihaného filmu budeme hovoriť aj o téme ultraľahkého turistického vybavenia a fyzicky sa budete môcť oboznámiť s autentickou výbavou, ktorú na PCT použili.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM