Soňa Vanovčanová Kultúra

Žilinské skvosty na jubilejnej výstave: Tieto kúsky vystavujú v Prahe, FOTO

Svoje miesto v expozíciách Národního múzea v Prahe majú momentálne aj dve unikátne žilinské stavby. Ak plánujete v blízkej dobe navštíviť hlavné mesto Čiech, neobíďte ani výstavu.

Ilustračný obrázok k článku Žilinské skvosty na jubilejnej výstave: Tieto kúsky vystavujú v Prahe, FOTO
3
Galéria

Ak ste nestihli navštíviť jubilejnú Česko-slovenskú výstavu/Slovensko-českú výstavu v čase, keď bola sprístupnená v priestoroch Bratislavského hradu, ešte stále máte možnosť nazrieť do jej zákutí, a to v priestoroch Historickej budovy Národního muzea v Prahe. Okrem historických a originálnych dokumentov súvisiacich so vznikom republiky si s nostalgiou zaspomínate na časy svojho detstva a obdobie, keď Slováci a Česi žili v jednej republike. To však nie je všetko. Na výstave nájdete aj kúsok Žiliny.

Nenápadné, no všimnete si ich

Pri prechádzke vynovenými priestormi v smere dolu schodiskom na prízemie Historickej budovy NM sa vám otvorí expozícia výstavy. Prierez dobou je sprevádzaný nielen písomnou dokumentáciou, ale najmä dobovými exponátmi. Mnohé z nich sme zažili vo vlastných kuchyniach, šatníkoch, školách či obchodoch.

Súčasťou výstavy sú však aj modely dvoch významných žilinských stavieb, ktoré sa tam dostali vďaka skupinke bratislavských študentov.

Ide o model Evanjelického kostola, ktorého autorkami sú študentky Fakulty architektúry STU v Bratislave Veronika Mesíková a Zuzana Mihaľová. Model vytvorili v roku 2017 ako výsledok zadania semestrálnej práce predmetu Dejiny architektúry a umenia. „Fyzický model vznikol v spolupráci s mojou kolegyňou Zuzanou Mihaľovou, pod vedením prof. Ing.arch. Jany Pohaničovej, PhD. Taktiež s nami spolupracovalo aj vedenie ECAV Žilina, ktoré nám dodalo podklady pre spracovanie modelu,“ uviedla pre redakciu Žilina24 Veronika Mesíková. Samotná stavba kostola pochádza z roku 1935 – 36 a vo funkcionalistickom slohu ju naprojektoval slovenský architekt Michal Milan Harminc. Kostol je národnou kultúrnou pamiatkou.

Druhý model predstavuje Neologickú synagógu a vytvorili ho taktiež študentky Fakulty architektúry STU Alena Tunderová a Barbora Feriancová v roku 2017 pod vedením prof. Ing. arch. Matúša Dullu DrSc. Stavba je zaradená do Registra nehnuteľných kultúrnych pamiatok SR a pochádza z roku 1929. Naprojektoval ju nemecký architekt Peter Behrens.

Merať cestu sa oplatí

Spoločný projekt Slovenského národného múzea v Bratislava a Národního muzea v Prahe pod názvom Česko-slovenská výstava/Slovensko-česká výstava bol otvorený v priestoroch Bratislavského hradu už koncom apríla 2018. Ku dňu stého výročia (28. októbra 2018), kedy sme si pripomenuli storočnicu prvej Československej republiky bola výstava presunutá do zrekonštruovaných priestorov pražského Národního muzea.

V čiastočne sprístupnenej budove pražského múzea je okrem jubilejnej výstavy sprístupnená aj expozícia, 2×100, ktorá je venovaná dvestému výročiu založenia Národního muzea v Prahe a predstavuje veľmi úzky výber najvzácnejších a najzaujímavejších exponátov, aké sa múzeu podarilo za dobu svojej existencie nahromadiť.

Do konca roka 2018 máte možnosť navštíviť expozície v budove Národního muzea zdarma. Česko-slovenská/Slovensko-česká výstava bude prístupná do termínu 30. júna 2019.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM