Soňa Vanovčanová Kultúra

Žilinské kultúrne leto: Mesto predstavilo takéto novinky

Žilinské kultúrne leto začalo tradičným festivalom animovaného filmu Fest Anča. Pokračovať však bude až do októbra, a to nielen tradičnými podujatiami, mesto prinieslo aj novinky. Na čo sa môžeme tešiť v letných mesiacoch?

Ilustračný obrázok k článku Žilinské kultúrne leto: Mesto predstavilo takéto novinky
Zdroj: TASR

Aj v tomto roku bude mať Žilinské kultúrne leto bohatý program, ktorý pre návštevníkov všetkých vekových kategórií pripravilo mesto Žilina. Uviedol tak primátor mesta Žilina Igor Choma na tlačovej konferencii 29. júna.

Zaujímavé hudobné, tanečné a historické podujatia budú prebiehať najmä na Mariánskom námestí, na Námestí Andreja Hlinku a v Sade SNP v termíne od 28. júna do 5. októbra 2018.

„Dnes sme sfinalizovali posledné akvitity Žilinského kultúrneho leta. zistili sme, že zostávajú 3 alebo 4 dni, kedy sa v Žiline nebude nič mimoriadne diať. Všetky ostatné dni máme obsadené rôznymi aktivitami,“ uviedla vedúca Odboru kultúry Mesta Žilina Ingrid Dolníková.

Predstavila tiež aj novinky, ktoré prinesie tohtoročné kultúrne leto. Jedným z podujatí je Joga v parku. „Vzhľadom k tomu, že máme krásny Park Ľudovíta Štúra, chceli by sme, aby tam ľudia chodili aj aktívne cvičiť. Zorganizovali sme teda pre nich na každý utorok a štvrtok o siedmej hodine rannej počas prázdninových mesiacov hodinové cvičenie jogy s certifikovanou lektorkou pod heslom Svieža myseľ, zdravé telo. Verím, že takáto aktivita m esta ľudí nadchne a nájde sa veľa záujemcov. Samozrejme cvičenie sa uskutoční len pri vhodnom počasí,“ povedala Dolníková.

Ďalšou novinkou budú podľa informácií z tlačovej konferencie Výtvarné utorky, ktoré sa uskutočnia každý utorok podvečer počas letných mesiacov v Sade SNP. Záujemcovia budú mať k dispozícii materiál a taktiež certifikovaného lektora. „Takže veríme, že každý, kto si chce skúsiť, či by vedel maľovať alebo by chcel byť maliarom môže si to ísť v utorok večer vyskúšať. Verím, že v krásnom prostredí sa budú všetci cítiť príjemne,“ doplnila na záver Ingrid Dolníková.

Počas tohto leta sa neuskutoční tradičné podujatie silákov. Mesto na základe požiadaviek mladých ľudí uprednostnilo BMX show, ktorá sa uskutoční 17. augusta na Námestí Andreja Hlinku. „Je to akrobatická show majstra sveta z roku 2008 vo freestyle BMX Jana Jíleka a jeho kolektívu a tu bude postavená rampa, na ktorej predvedú exhibície práve títo jazdci. Pri tejto príležitosti sme oslovili aj miestnu kounitu bikerov a dohodli sme sa spolu s organizátormi tejto show, že pripravíme aj miestnu súťaž, kde si budú môcť zmerať sily domáci jazdci,“ uzavrela vedúca Odboru kultúry Mesta Žilina.

V rámci Žilinského kultúrneho leta sa uskutočnia pravidelné piatkové a sobotňajšie koncerty na Mariánskom námestí pod názvom Mariánske leto, hudobné stredy, ktoré si môžu vychutnať priaznivci dychovej hudby v altánku SNP alebo letné kino na Hlinkovom námestí každý piatok a sobotu.

Aj tento rok sa budú sa konať aj tradičné podujatia s medzinárodnou účasťou: Stredoveký deň, Tvorivé remeselné dielne, Sever proti Juhu (Žilinčania sa bavia futbalom), Záverečná, Inter NOS, Dni európskej kultúry, ktoré začali vo štvrtok 28. júna festivalom animovaného filmu Fest Anča.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM