Adela Fruckova Kultúra

Žilinská umelkyňa Katka (21) so zaujímavým projektom: Už ste niekedy videli sprejovať graffiti dôchodkyňu (80)? VIDEO

Niektorí umelci sa v súčasnosti snažia objasniť dva uhly pohľadu na tému graffiti. Je to vandalizmus či umenie? Výtvarníčka Katka Čaplická sa pokúsila nájsť odpoveď v rámci zaujímavého projektu - pokresliť spolu s amatérmi žilinské steny. Ako to dopadlo? Pozrite si v priloženom videu.

Ilustračný obrázok k článku Žilinská umelkyňa Katka (21) so zaujímavým projektom: Už ste niekedy videli sprejovať graffiti dôchodkyňu (80)? VIDEO
Zdroj: Archív Amanda Čils

Čo sa stane, keď dostanú amatéri za úlohu posprejovať stenu a vytvoriť graffiti? Odpoveď na túto otázku sa rozhodla nájsť nadaná výtvarníčka Katka Čaplická zo Žiliny, umeleckým menom Amanda Čils. Je študentkou na Trnavskej univerzite v Trnave, odbor animácia výtvarného umenia a v rámci svojej záverečnej práce bakalárskeho štúdia sa rozhodla venovať téme Umenie spolupráce v oblasti graffiti. „Vybrala som skupinu šiestich ľudí, každého z inej vekovej kategórie a iného pohlavia. Pozvala som ľudí z bežnej spoločnosti, od 80 – ročnej paní, učiteľky klavíra, 60 – ročného horolezca, po 17 ročnú študentku gymnázia. Každý jeden z týchto ľudí má zameranie v odlišnom obore, ani jeden z nich doposiaľ nebol poučený o graffiti umení a ani nikdy nedržal spreje v ruke,“ hovorí o zaujímavej myšlienke Amanda Čils.

Rôznorodosť výberu: 60 – ročný horolezec aj 17 – ročná študentka gymnázia

„Uzavretú skupinu ľudí som si vyberala podľa vekovej kategórie. Boli to ľudia hlavne z môjho okolia, alebo z miest, kde sa najčastejšie vyskytujem. Základom bola rôznorodosť výberu, aby som mohla lepšie pozorovať odlišné názory a postoje na graffiti kultúru, prostredníctvom rozhovorov a praktického výstupu,“ vysvetľuje umelkyňa.

„Tým, že každý jeden mal odlišné reakcie a názor na tématiku, nás len uistilo, že pri realizácii budú mať rôznorodý pohľad na spracovanie témy,“ hovorí Katka a dopĺňa, že každý z nich sa zo začiatku trochu obával, či zvládne techniku sprejovania a ako to bude celé prebiehať.

„Keď sme im ale oznámili , že budú pod dozorom a inštruktážou skúsených writerov, umelcov, upokojili sa. Pomohlo im to prekonať zábrany a mali väčší pocit istoty , že to dokážu zvládnuť,“ uzatvára.

Čo na to amatérski sprejeri?

Pani Hanka (50) už v minulosti prišla do kontaktu s graffitmi, podľa jej výpovede, nemá s graffiti kultúrou práve najlepšie skúsenosti. „Ako som už spomínala, môj syn robí graffiti. S koníčkom syna nesúhlasím a myslím si, že to má naňho zlý vplyv,“ hovorí o jej postoji ku graffiti. „Už od začiatku bola nadšená účasťou v projekte a svoju účasť odôvodnila slovami: „Možno teraz aspoň trošku pochopím, prečo sa tomu môj syn venuje“ Nadšenie z práce sa prejavilo aj na ochotnej spolupráci, kedže sa chcela od inštruktorov dozvedieť, čo najviac. Počas prednášky, ale aj počas samotnej realizacie projektu bola aktívna a zapájala sa do diskusie. Prácu inštruktorov v závere strenutia ocenila a poďakovala im za spoluprácu a odvzdanie nových vedomostí,“ hovorí o jednej z reakcií účastníčok výtvarníčka.

„Vykonaným projektom sa nám potvrdilo, že spočiatku ľudia odmietajú aktivitu z nevedomosti, avšak ako sa ukázalo aj počas nášho projektu, po kvalitnej inštruktáži sa môže tento postoj úplne zmeniť k lepšiemu. Za prínos mojej práce by sme mohli považovať objasnenie významu spolupráce v súčasnej problematike graffiti kultúry,“ uzatvára Amanda Čils.

Ako to všetko dopadlo? Pozrite si video pod týmto článkom. Vzniklo v spolupráci s VLN.

Čítajtie tiež:

Býva v Žiline a má dar od Boha: Katka (21) skrášľuje naše ulice nádhernými dielami, FOTO

Umelkyňa Katka (21) zo Žiliny vytvorila šokujúci projekt: Už ste niekedy videli
6
Galéria
Zdroj: Archív Amanda Čils
Čo sa stane, keď dáte sprej do ruky neumelcovi? VIDEO
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM