Adela Fruckova Kultúra Kultúra

Býva v Žiline a má dar od Boha: Katka (21) skrášľuje naše ulice nádhernými dielami, FOTO

Ak niekde v Žiline uvidíte namaľované činčily, tak vedzte, že tie pochádzajú zo štetca výtvarníčky Amandy Čils. "Civilným" menom Katka Čaplická je talentovanou nadšenkyňou výtvarného umenia a nepochybne patrí medzi tých najkreatívnejších mladých ľudí v Žiline.

Ilustračný obrázok k článku Býva v Žiline a má dar od Boha: Katka (21) skrášľuje naše ulice nádhernými dielami, FOTO
Zdroj: Archív Amanda Čils

Žilinčanka Katka Čača Čaplická (21), umeleckým menom Amanda Čils, je študentkou na Trnavskej univerzite v Trnave, odbor animácia výtvarného umenia. Má ukončenú strednú umeleckú školu v Ružomberku s maturitou. Aktívne sa venuje výtvarnému umeniu, práci v galérii a zúčastňuje sa rôznych akcií a podujatí so zameraním na kultúrno – spoločenský rozvoj ako sú kreatívne workshopy, maľovanie pred publikom, performance, enviromenty a podobne. Pravidelne sa zapája do projektov ako Live Painting a Maľuj podľa seba. Rada spolupracuje s ľudmi na kolektívnych umeleckých produkciách. S talentovanou umelkyňou vám prinášame rozhovor.

Prečo máš pseudonym Amanda Čils?

Okrem toho, že meno „Amanda“ výborne znie, je s ním spojený ešte jeden príbeh, ale ten je nevhodné publikovať (smiech). A Čils? Milujem činčily, predtým som mala meno Činčils – ako moje dve činčily. Lenže to bolo veľmi dlhé, aby som ho mohla maľovať ako graffiti, tak som to skrátila len na Čils. A celkom sa to ku mne hodí, lebo ja som stále v chilloute (smiech).

Povieš nám niečo o tvojich roztomilých činčilách? :)

Činčilu som si vybrala ako môj znak práve preto, lebo mám veľmi silný citový vzťah k týmto zvieratkám, ktoré aj chovám doma. Mám dve činčily, sú to dvaja chlapi, volajú sa Deguš a Čičiak, majú okolo 9 rokov, takže ich mám už od detstva. Sú pre mňa inšpiráciou. Tým ako sa správajú a ako vyzerajú. Majú rozdielne povahy a v každej z nich vidím kúsok seba. Keď voľne pobehujú po byte alebo ich zoberiem vyvetrať vonku, vždy vymýšľajú nejaké šibalstvá a ja ich pri tom fotím. Potom z týchto fotografií čerpám námety na maľby. Chcem im touto formou vzdať moju úctu a tak ich zvečniť na stenách miest. Predsa len nebudú žiť večne. Prinášajú mi obrovskú radosť do života a práve preto si to zaslúžia.

Ako si sa dostala k maľovaniu?

K maľovaniu som sa dostala už v rannom detstve prostredníctvom môjho otca. Keď bol mladší, maľoval obrazy a vždy ma to fascinovalo ako postupne vznikali nové a nové diela. Kreslievala som si pri ňom. Odmalička ma viedol ma k umeniu, prihlásil ma na základnú umeleckú školu a potom to už bola len moja voľba. Vedela som, že chcem pokračovať v umení, či už v štúdiu alebo v osobnom živote.

Čím sa inšpiruješ?

Inšpirujem sa hlavne mojím okolím. Všetko, čo sa okolo mňa deje, zachytávam rýchlymi skicami do sketchbooku, z ktorých čerpám námety na plátna, alebo ich pretváram do novej podoby. Ďalej sa inšpirujem fotografiami môjho otca, ktorý veľa cestuje po Číne, ale aj po iných kútoch sveta. Z jeho fotografií maľujem plátna svojím štýlom, takýmto spôsobom som prepojila tvorbu otca a dcéry. V budúcnosti plánujeme spoločnú výstavu s názvom – Aký otec, taká dcéra.

Kto a čo okrem spomínaného ovplyvňuje tvoju tvorbu?

Taktiež ju silno ovplyvnili aj umelci z dejín umenia, hlavne z obdobia postimpresionizmu ako Van Gogh a zo súčasného umenia je to Jacson Pollock a jeho action painting. Samozrejme, keďže som zo Žiliny, aj ona je mojou inšpiráciou.

Čo maľuješ najradšej?

Venujem sa rôznym výtvarným smerom a technikám, ale medzi moje najobľúbenejšie smery patria – krajinomaľba, abstraktná maľba, street art a graffiti. Z celej tvorby najradšej maľujem street art, v ktorom sú mojím špecifickým znakom činčily. Práve vďaka nim ma ľudia spoznávajú, sú maľované v legálnych verejných priestoroch.

Napadá ti nejaký vtipný zážitok z maľovania?

Môžem spomenúť jeden vtipný príbeh zo Záriečia. Ešte pred pár rokmi sme mali tradíciu maľovať vždy, keď mala meniny Etela. Už si nespomínam, prečo si chalani vybrali zrovna tento dátum a toto meno, ale zaužívalo sa to a robili sme spoločné produkcie. Spomínam si, že sme išli maľovať už od rána. Bola vtedy fakt zima, kedže Etela má meniny 22. februára. Ja som si išla zamaľovať v novej bunde a nových bielučičkých topánkach. Pozadie sme maľovali na čierno, takže si môžte predstaviť, čo nasledovalo. Pamätám si ako mi kamarát hovoril, aby som si dávala pozor s tou čiernou farbou. Ešte to nestihol ani dopovedať a ako som dvíhala plechovku farby s úplne stuhnutými, zmrznutými rukami , vyšmykla sa mi a celá som sa obliala čiernou. Všetci vybuchli smiechom, ja som len stála a pozerala sa na tú galibu. Mama ma potom veľmi nepochválila. V tom čase som mala 15 rokov, teraz mám 21 a stále mám väčšinu oblečenia zašpinenú od farieb. Človek si aj dáva pozor, ale niekedy sa tomu jednoducho nevyhne. Myslím si, že toto veľmi dobre pozná každý umelec, ktorý často pracuje s farbami. Postupom času to už človek ani nerieši a malé kvapky od farieb si nevšíma.

Zúčastňuješ sa aj nejakých súťaží alebo projektov?

Áno. Chcela by som spomenúť jeden žilinský projekt – Maľuj podľa seba, ktorého som sa zúčastnila minulý rok. Tento projekt organizuje Emócia Gallery and caffe club. Je založený na prezentácii umelcov, kde má každý z nich k dispozícii jeden večer a plátno, na ktorom predvedie svoju tvorbu. Po ukončení prezentácie nasleduje súťaž medzi jednotlivými zúčastnenými a víťaz získava ako cenu 5 plátien a vernisáž. Aj tento rok sa na tomto projekte plánujem podieľať.

Čo tvoje plány do budúcna?

Moje plány do budúcna sú zatiaľ neurčité, kedže ma neustále v živote stretávajú nové veci a je ťažko hovoriť o konkrétnych výhľadoch. Rozhodne mám sny, ktoré chcem v živote dosiahnuť. A budem tvrdo pracovať na tom, aby som si ich splnila. Za pár mesiacov budem končiť bakalársky stupeň na Trnavskej univerzite v Trnave, odbor Animácia výtvarného umenia a potom by som chcela vycestovať do zahraničia a pokračovať v štúdiu. Chcem naberať inšpiráciu a skúsenosti z nových miest, spoznávať nových ľudí a popritom organizovať výstavy. Čo sa týka blízkej budúcnosti, máme s niekoľkými Žilinčanmi v pláne založiť občianske združenie a zaviesť kreatívne ateliéry pre amatérskych umelcov. Taktiež by sme chceli na základe tohto OZ požiadať mesto o povolenie na nové legálne steny pre graffiti a street art umelcov, aby sme mestskú šeď spestrili farebnými produkciami a dielami. Dúfame, že sa nám to podarí zrealizovať do leta. :)

Diela Katky si môžete pozrieť v našej priloženej fotogalérii a na jej FB stránke https://www.facebook.com/Amanda-Čils

Čítajte tiež:

Žije v našom meste a zamiloval si graffiti: Rozhovor so žilinským writerom Erikom (31)

Umelkyňa Katka a jej tvorba
23
Galéria
Zdroj: Archív Amanda Čils
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM