Jozef Legéň Správy

Žilinská univerzita cez leto? Študentov vystriedali deti, naučia sa zostrojiť raketu

Cieľom organizátorov je upriamiť pozornosť detí od 8 do 12 rokov na technické a prírodné vedy, odstrániť rešpekt pred matematikou, fyzikou či prírodovedou a priblížiť ich význam v každodennom živote.

Ilustračný obrázok k článku Žilinská univerzita cez leto? Študentov vystriedali deti, naučia sa zostrojiť raketu
Zdroj: TASR

Potreba učiť sa myslieť

9. ročník Žilinskej detskej univerzity, ktorá začala dnes ponúkne malých bakalárikom a inžinierikom atraktívny pohľad na vedu a techniku. Na pôde Žilinskej univerzity sa dozvedia okrem iného, ako rátať ako ďaleko je búrka, alebo ako vyhrať v lotérii. Žilinská detská univerzita však ponúkne omnoho viac.

„Mladých ľudí je potrebné učiť myslieť a nie iba osvojiť si už existujúce poznatky. Treba redukovať množstvo encyklopedických vedomostí, zdôrazniť potrebu hĺbky poznania a najmä tvorivého myslenia. Podľa možnosti hravým spôsobom, s pocitom radosti, bez obáv a strachu z prípadného negatívneho hodnotenia učiteľa,“ povedal prvý prorektor a prorektor pre vzdelávanie ŽU Milan Trunkvalter.

ŽDU je podľa Petra Hockicka z Katedry fyziky Elektrotechnickej fakulty ŽU rozdelená do dvoch stupňov. „Máme 64 bakalárikov a 53 inžinierikov. Bakalárikovia majú pripravenú knižôčku, pre inžinierikov máme edukačné DVD. A množstvo nových prednášok. Tento rok chceme zorganizovať telemost s Prešovskou univerzitou. Máme takisto spoluprácu s univerzitou z Nitry, odkiaľ príde kolegyňa porozprávať ako si urobiť zmrzlinu, vyrobiť raketu a ďalšie veci, ktoré by mohli deti zaujať a ktoré by si mohli urobiť aj doma,“ uviedol Hockicko.

Prednášky a cvičenia

Doplnil, že ŽDU je postavená na popularizácii výsledkov vedy a techniky prostredníctvom prednášok a praktických cvičení, sústredených do jedného týždňa. „Deti sú rozdelené do študijných skupín. Štúdium tvorí ucelený komplex prednášok a názorných cvičení univerzitných pedagógov a výskumníkov. Témy prednášok sú zamerané napríklad na oblasť fyziky, matematiky, elektrotechniky, strojárstva, financií či požiarnej ochrany. Celkom je plánovaných 15 prednášok pre bakalárikov a 14 prednášok pre inžinierikov, ktoré doplnia praktické ukážky a cvičenia v laboratóriách univerzity,“ dodal Hockicko.

Štúdium 117 bakalárikov a inžinierikov ukončí v piatok 12. 7. slávnostná promócia za účasti vedenia ŽU a zástupcov mesta Žilina.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM