Správy

Žilinou prejde multimediálny vlak: Nazrieť doň majú stovky študentov, FOTO

Vlak Revolution Train navštívi všetky slovenské kraje. Zastaví sa aj v našich končinách. Čítajte, v čom je tento vlak iný.

Ilustračný obrázok k článku Žilinou prejde multimediálny vlak: Nazrieť doň majú stovky študentov, FOTO
4
Galéria
Foto: Erika Ďurčová / Zdroj: TASR

Multimediálny protidrogový vlak z Českej republiky, ktorý sa snaží odradiť deti a študentov od užívania drog, navštívi v októbri a novembri všetky slovenské kraje. Na brífingu v Žiline o tom v utorok informoval autor projektu Pavel Tuma z Nadačného fondu Nové Česko.

Vo vlaku ponúkajú 90-minútový program.

„Je určený pre deti od 12 do 17 rokov, popoludní môžu chodiť rodičia s deťmi od desiatich rokov. Chceme, aby sa Slovensko pripojilo k Nemecku a Česku. Na budúci rok chceme stavať nový vlak 2.0, aby si aj slovenské kraje a mestá mohli vlak požičiavať. Výhodou je, že slovenské deti rozumejú českým filmom, a veľmi radi sa sem vraciame. V každom meste sú ‚srdciari‘, ktorým nie je situácia ľahostajná. Prekáža im, že ich deti si môžu v parku pichnúť ihlu do nohy. Veríme, že sa nájde podpora vlády, ktorá bude chcieť investovať viac do prevencie. Pretože riešenie dôsledkov stojí stonásobne viac ako prevencia,“ podotkol Tuma.

Vlak bude v Čadci, Žiline, Martine a Tvrdošíne. Minulý rok ho organizovane navštívilo 15 škôl a zhruba 500 študentov.

„Tento rok ho organizovane navštívi 25 škôl a do 800 študentov. Projekt je silne emočný a interaktívny na základe reálnych príbehov ľudí, ktorí sú vekovo na úrovni študentov. Spätná väzba od pedagógov aj študentov bola minulý rok výborná,“ povedal podpredseda ŽSK Peter Weber.

Zástupkyňa primátora Žiliny Barbora Birnerová uviedla, že mesto sa aktívne podieľa na projekte druhý rok. „Každý rok prejde vlak okolo 250 žiakov. Mesto spolufinancuje prítomnosť vlaku v Žiline sumou vyše 9000 eur a odozvy sú výborné. Na základe toho, že je to interaktívne a nie je to len teória,“ dodala Birnerová.

Pozrite si zábery z poslednej návštevy multimediálneho vlaku u nás v priloženej galérii.

Nebyčajný vlak Revolution Train dorazil do  Žiliny
4
Galéria
Foto: Erika Ďurčová / Zdroj: TASR

Foto ilustračné.

Nenechajte si viac ujsť novinky zo Žiliny a okolia a sledujte nás aj na FB.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM