Samospráva

Žilina ušetrila vďaka miernej zime: Za usporené peniaze sa postavia nové parkovacie miesta!

Dobré správy pre všetkých majiteľov áut v Žiline! Mesto, vďaka mimoriadne teplej zime, ušetrilo na zimnej údržbe a nevyplytvané peniaze použije do budovania nových parkovacích miest. Radnica ich zagarantovala minimálne 200.

Ilustračný obrázok k článku Žilina ušetrila vďaka miernej zime: Za usporené peniaze sa postavia nové parkovacie miesta!
Zdroj: Dnes24.sk

Dvesto nových parkovacích miest vybuduje tento rok mesto Žilina na sídliskách Solinky, Hájik a Vlčince vďaka úspore 200 000 eur na zimnej údržbe.

Na sídlisku Solinky podľa primátor Žiliny Igor Choma pribudne 100 a na sídliskách Vlčince a Hájik po 50 parkovacích miest. „V rozpočte sme na to nemali a doteraz ani nemáme vyčlenené prostriedky. Pretože rozpočet sa robil v októbri a novembri, kedy sme takýto spôsobom neplánovali. Ale vzhľadom na zimu, ktorá je zatiaľ našťastie slabá, šetríme dosť výrazne prostriedky na to, aby sme ich vedeli presunúť na realizáciu parkovacích miest. Už teraz je jasné, že minimálne 200 000 eur ušetríme na zimnej údržbe. A keďže vieme, že jedno parkovacie miesto stojí priemerne zhruba 1000 eur, tak 200 parkovacích miest vieme garantovať,“ skonštatoval žilinský primátor.

Pôvodný návrh zamietli

Mesto pôvodne prišlo s návrhom spoplatniť parkoviská a systematicky riešiť problém parkovania na všetkých žilinských sídliskách s výhľadom na najbližších 25 rokov. „Navrhnutá koncepcia spočívala v tom, že by sa prostredníctvom PPP projektov postavili parkovacie domy. Tie by nielen riešili dlhoročne zanedbávanú problematiku parkovania, ale aj vytvorili rezervu parkovacích miest pre ďalšie generácie, ktoré budú tiež vlastníkmi motorových vozidiel,“ pripomenul hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Po búrlivej diskusii s občanmi mesto rozhodlo, že parkoviská na sídliskách nespoplatní. „Rešpektujeme požiadavku verejnosti. Vybudujeme nové parkovacie plochy, urobíme poriadok v dopravnom značení, či už vodorovnom alebo zvislom. Chceme možno inak nastaviť niektoré spôsoby parkovania, inak využiť plochy, ktoré sa ešte využiť na parkovanie dali. Keď urobíme všetky opatrenia, a napriek tomu situácia na sídliskách nebude dobrá, potom sa môžeme rozprávať o ďalších opatreniach. A vrátiť sa k diskusii, ktorá tu bola minulý rok,“ dodal Choma.

Parkoviská vyrastú podľa tohto systému

Doplnil, že nové parkovacie miesta chce mesto realizovať podľa projektu spracovaného zhruba pred piatimi rokmi. „Dokumentáciu akoby občerstvíme. Zoberieme projekt do rúk, pôjdeme na miesto činu a povieme, či tieto parkovacie miesta majú logiku a ideme ich ďalej budovať. Alebo povieme, že toto miesto, naprojektované pred štyrmi rokmi, už nemá opodstatnenie a nejdeme ho robiť. A budeme hľadať iné miesta, ktoré za tých 4 – 5 rokov možno vznikli. Alebo sa dajú použiť na parkovacie miesta. S tým, že pokiaľ bude k dispozícii viac prostriedkov, pôjdeme do väčšieho počtu parkovacích miest,“ uzatvoril žilinský primátor.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM