Správy

Dobré správy pre peňaženky Žilinčanov: Parkovanie na sídliskách nebude spoplatnené!

Téma spoplatnenia parkovania na žilinských sídliskách vyvolala medzi obyvateľmi viaceré búrlivé a negatívne reakcia. Radnica nakoniec od svojho zámeru upustila a našla peniaze aj na nové parkovacie miesta.

Ilustračný obrázok k článku Dobré správy pre peňaženky Žilinčanov: Parkovanie na sídliskách nebude spoplatnené!
Zdroj: Dnes24.sk

Vedenie mesta Žilina dospelo so zástupcami občanov ku konsenzu. Po minuloročných niekedy búrlivých rozhovoroch predstaviteľov mesta s občanmi sa rozhodlo, že parkovanie na žilinských sídliskách nebude spoplatnené. Mesto bude naďalej budovať parkovacie miesta budovať v rámci svojich finančných možností.

Mesto upustilo zo svojich plánov

Mesto plánovalo koncepciu, ktorá spočívala na riešení parkovania prostredníctvom PPP projektov na výstavbu parkovacích domov, avšak stretlo sa s nevôľou hlavne obyvateľov sídliska Solinky, kde malo byť spoplatnenie parkovania ako prvé.

„Žiaľ, po predchádzajúcom vedení ostalo Mesto Žilina na pokraji finančného zrútenia, kedy v roku 2011 Mestu reálne hrozila nútená správa. V dôsledku toho nemá mestská pokladnica dodnes financie na budovanie parkovacích domov z vlastných prostriedkov. Aj preto Mesto uvažovalo o spoplatnení novovybudovaných parkovacích miest na žilinských sídliskách,“ uviedol hovorca mesta Pavol Čorba.

Nové parkovacie miesta

Po diskusiách s občanmi a vytvorení pracovného tímu dospelo mesto k záveru, že v tomto roku sa vybudujú ďalšie parkovacie miesta, ktoré búdu slúžiť verejnosti bezplatne.

„Od samého začiatku sme avizovali, že dlhoročne zanedbávanú problematiku parkovania v meste budeme konzultovať s verejnosťou. Po konečných diskusiách s občanmi sme spoločne prišli k záveru, že od návrhu spoplatnenia parkovania na sídliskách sa upustí. Chcem zdôrazniť, že Mesto plánuje v tomto roku budovať nové parkovacie miesta alebo rozšíriť existujúce plochy parkovania, ktoré budú naďalej pre obyvateľov sídlisk k dispozícii bezplatne,“ reaguje primátor mesta Žilina Igor Choma na informácie, ktoré prebehli v médiách o spoplatnení parkovania. „Spôsob riešenia tohto problému je dobrým príkladom, že dokážeme a chceme s verejnosťou hovoriť o problémoch priamo a spoločným úsilím nájdeme konštruktívne riešenie prospešné pre všetkých,“ dodal primátor na záver.

Zadĺženie po bývalom vedení

Podľa hovorcu Žiliny nedostatok finančných prostriedkov na vybudovanie veľkých parkovacích domov zapríčinil aj fakt, že predchádzajúce vedenie vo volebnom roku 2010 rekultivovalo mestské chodníky a cesty vo výške zhruba 10 mil. € na dlh (reálne náklady sú odhadnuté na 8,5 mil. €). Mesto Žilina začne tento dlh po predchádzajúcom vedení v zmysle vtedy uzavretých zmlúv splácať až v tomto roku. „Súčasné vedenie mesta po prehodnotení výšky tejto pôžičky a s ohľadom na transparentné elektronické aukcie, ktoré zaviedol primátor mesta Žilina Igor Choma, by pravdepodobne za tú istú sumu dokázalo postaviť 2 parkovacie domy a v rovnakom rozsahu rekultivovať mestské cesty a chodníky,“ informuje Čorba.

Radnica prosí obyvateľov sídlisk o trpezlivosť a to najmä v letných mesiacoch. Budú sa opravovať aj staré parkovacie miesta a v niektorých pracovných dňoch bude treba uvoľniťna niekoľko hodín parkovacie plochy.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM