Jozef Legéň Samospráva

Žilina na viac trolejbusov nemá peniaze: Dopravný podnik dostane 5 nových vozidiel

Na rokovaní Mestského zastupiteľstva v Žiline poslanci odobrili Dopravnému podniku nákup piatich nových trolejbusov. Od roku 2014 by mali vozový park posilniť štyri krátke a jeden kĺbový trolejbusy v hodnote viac ako 2 miliónov eur. V súčasnosti mesto na viac trolejbusov nemá prostriedky.

Ilustračný obrázok k článku Žilina na viac trolejbusov nemá peniaze: Dopravný podnik dostane 5  nových vozidiel
Foto: Iveta Hrabovská

Žilina ako najzadlženejšie mesto na Slovensku si nemôže dovoliť rozhadzovať finančné prostriedky. Radnica odklepla dopravnému podniku nákup piatich autobusov, čo však je maximálny počet, ktoré si mesto môže dovoliť.

„Pôvodne sme počítali s ďalšími desiatimi trolejbusmi, avšak musíme byť celkom pri zemi, keďže Žilina je stále najzadlženejším mestom na Slovensku. Nemáme veľké úverové možnosti, pretože sme stále na úrovni 83-percentného zadlženia, čo je obrovské číslo. A banky si samozrejme veľmi dobre vedia spočítať možnosti mesta. Tých päť trolejbusov je hranica, na ktorú by sme ešte vedeli ísť. A ak máme nejaký úver zobrať, tak ho zoberieme na to, na čo ho môže používať čo najviac ľudí,“ povedal žilinský primátor Igor Choma.

Mesto tento krok považuje za dobré riešenie, keďže každoročne dáva na opravu starších trolejbusov čiastku približne 800-tisíc eur. Konečnú sumu, ktorú bude treba za nákup zaplatiť, by mohol eventuálne znížiť grant od Európskej únie pre obnovu a rozvoj. Nové trolejbusy od plzenskej Škody Electric, by mali byť elektricky úspornejšie o 20 až 30 percent, čo samozrejme zníži prevádzkové náklady.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM