Jozef Legéň Rôzne

Zázraky prírody v okolí Žiliny: Tieto vodopády vám vyrazia dych

Náš región je bohatý na prírodné krásy. Ako lepšie sa o tom presvedčiť, ako prírodnými úkazmi, ktoré vyrazia dych. Ponúkame vám prehľad tých naj v našom okolí. Vybrali sme pre váš 4 lokality ako tipy na výlet.

Ilustračný obrázok k článku Zázraky prírody v okolí Žiliny: Tieto vodopády vám vyrazia dych
Zdroj: TASR

Šútovský vodopád

Jeden z najvyšších a najznámejších slovenských vodopádov sa nachádza vo vzdialenosti pohodlnej prechádzky od hlavnej cesty vedúcej zo Žiliny do Vysokých Tatier v Národnej prírodnej rezervácii Šútovská dolina. Šútovský vodopád vznikol ako dôsledok tektonických pohybov, počas ktorých sa vyzdvihovala Krivánska Fatra nad Turčiansku kotlinu. Váh, do ktorého Šútovský potok ústí, si prerážal cestu cez odolnejšie horniny dvíhajúceho sa masívu Veľkej a Malej Fatry.

Stupňovitý vodopád vysoký 38 m vznikol v nadmorskej výške 830 m n. m. v lokalite s priliehavým názvom Tesné. Niekedy sa toto miesto nazývalo aj Kozia skala. Šírka vodopádu v hornej časti je 2 až 2,5 m. Zdrojnicou sú Mojžišove pramene vytekajúce o viac ako 300 m vyššie v hôľnom pásme z úbočia masívu Hromového v hlavnom chrbte Malej Fatry.

Názov pravdepodobne súvisí s biblickým Mojžišovým úderom palicou, po ktorom zo skaly zázrakom akoby začala vytekať voda. Atraktívny vodopád a jeho okolie slúžili ako kulisa v prvom slovenskom celovečernom filme Jánošík, ktorý sa tu nakrúcal začiatkom dvadsiatych rokov 20. storočia. K Šútovskému vodopádu sa možno dostať po modrej značke od železničnej zastávky Šútovo na trati Žilina – Košice.

Napojiť sa na ňu možno aj v lokalite Šútovo – Rieka, príp. z parkoviska pri bufete v dolnej časti doliny. Cyklisti pohodlne prejdú po spevnenej ceste až k chate Vodopád, ktorá stojí asi v polovici trasy od odbočky Rieka. Pohodlný peší výlet možno zvládnuť za 70 minút.

Hlbocký vodopád

Hlbocký vodopád je súčasťou NPR Súľovské skaly a nachádza sa asi 1 km východne od obce Hlboké nad Váhom (okres Bytča). Jeho výška je približne 14 m. Je známy výskytom travertínu. Hlbocký potok so šírkou nad vodopádom 1 m sa zarezáva do Súľovských zlepencov a vytvára malú tiesňavu s kaskádami a malými krútňavovými hrncami. Hlbocký vodopád spája horským priechodom Hlboké nad Váhom so Súľovom.

Kľacký vodopád

Vodopád sa nachádza pod vrcholom Kľaku v pohorí Malá Fatra, v Lúčanskej Malej Fatre v nadmorskej výške 990 m n. m. Výška vodopádu je 30 m. Kľacký vodopád bol vyhlásený v roku 1996 za národnú prírodnú pamiatku. Predmetom ochrany sa stala ochrana vodopádu dotvoreného perejami a obrími hrncami, ktorý je dokladom vývoja reliéfu Lúčanskej Malej Fatry a fluviálnej erózie. Floristické hodnoty, výskyt ohrozených druhov malakofauny (mäkkýše) a druhov indikujúcich zachovalé pralesové porasty. Vedie k nemu zelená turistická značka z dedinky Vrícko alebo žltá značka z Fačkovského sedla, pod Kľakom odbočka na zelenú značku.

Vodopády dierového potoka – Jánošíkové diery

Členitý a stupňovitý reliéf Jánošíkových dier je optimálny na tvorbu vodopádov. V celej doline ich je až 17. Najviac v Horných dierach, ktoré sú dlhé a strmé. Najvyšší vodopád tu dosahuje výšku 4 m. Ďalšie dva vodopády krášlia Tesnú rizňu nad Hornými dierami. Vodopády sa nachádzajú aj v Dolných dierach, kde sa koncentruje viac vody, a preto sú mohutnejšie. Do celkového súčtu ešte chýbajú štyri vodopády v Nových dierach. Ku všetkým vodopádom v Jánošíkových dierach majú turisti prístup vďaka rebríkom a iným technickým pomôckam.

Zdroj:tikz
foto: TASR

Vodopady v Žiline a okolí
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM