Rôzne

Začiatkom novembra sme spustili hlasovanie o najkrajšiu dominantu nášho mes

Ilustračný obrázok k článku Začiatkom novembra sme spustili hlasovanie o najkrajšiu dominantu nášho
mes
Zdroj: Dnes24.sk

Začiatkom novembra sme spustili hlasovanie o najkrajšiu dominantu nášho mesta. Vybrali sme pre vás päť nominanantov a hlasovanie sme už nechali na vás.

Každá z dominánt je v našom meste významná a má svoju históriu. Jedna je pre vás však tou najobľúbenejšou. Katedrála Najsvätejšej Trojice a Burianova veža je podľa vás TOP dominanta mesta. Je o tom presvedčených 36.7 % % z čitateľov, ktorí hlasovali.

Tesne za ňou a teda druhú priečku získal Budatínsky hrad, ktorý nedávno prešiel kompletnou rekonštrukciou. Presvedčil 28.3 % % z vás. Ďalšou v poradí je Kostol Obrátenia sv. Pavla Apoštola s 9,6 % hlasov a v tesnom závese Rosenfeldov palác, ktorý rovnako ako hrad prešiel kompletnou rekonštrukciou a získal 11.7 % na piatom mieste sa umiestnila Neologická synagóga s 6.7 %.

Katedrála Najsvätejšej Trojice a Burianova veža týmto víťazstvom len potvrdila svoju pozíciu dominanty. Veď pohľad na obe veže z Námestia Andreja Hlinku je pre Žilinu najtypickejší, je symbolom mesta. Veľmi často sa objavuje na pohľadniciach, na rôznych publikáciách i na poštovej známke.

O katedrále

Je najvýznamnejším a najstarším objektom v meste. Prvá písomná zmienka o kostole pochádza už z roku 1400, vtedy bol ešte zasvätený Panne Márii. K zmene patrocínia došlo koncom 16. storočia, keď kostol dvakrát zaujali Podmanickí a premenili ho na pevnosť. V r. 1610 sa v kostole pod patronátom palatína Juraja Thurzu konala tzv. Žilinská synoda, najvýznamnejšia udalosť reformácie na Slovensku. Kostol má renesančný charakter.

Pozrite si fotografie pamiatok v našej fotogalérii!

FOTO: Miesta v Žiline, ktoré dýchajú históriou
20
Galéria
Zdroj: Flickr Nová synagóga
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM