Kultúra

Zábery, ktorým mnohé roky pridali na kráse: Najstarší slovenský fotograf vystavuje pod Dubňom

Fotografie najstaršieho slovenského fotografa, 101-ročného Rudolfa Kmeťa, môžu do konca januára vidieť návštevníci Úradu Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) v Žiline. Zábery R. Kmeťa zachytávajú bežné, ale i nevšedné momenty očami umelca, ale najmä veľkého človeka.

Ilustračný obrázok k článku Zábery, ktorým mnohé roky pridali na kráse: Najstarší slovenský fotograf vystavuje pod Dubňom
Foto: Slávka Kellová

„Žilinský kraj – to nie je len prírodné a kultúrne bohatstvo. Tvoria ho predovšetkým ľudia, ktorí každý svojou mierou prispievajú k jeho rozvoju. Je pre nás veľkou cťou, že máme príležitosť predstaviť výstavu pána Kmeťa v priestoroch Úradu ŽSK. Tento človek významne ovplyvnil rozvoj fotografie na našom území. Jeho zábery zachytávajú bežné, ale i nevšedné momenty očami umelca, ale najmä veľkého človeka. Výstavou chceme vzdať hold jeho celoživotnému dielu a rovnako tak predstaviť verejnosti najkrajšie zábery, ktorým mnohé roky pridali na kráse,“ uviedol predseda ŽSK Juraj Blanár.

Rudolf Kmeť dodnes žije v Liptovskom Mikuláši. V 40-tych rokoch bol pracovníkom n. p. Tatrasvit vo Svite. V roku 1949 spoluzaložil a do roku 1951 viedol fotografický krúžok pri ZK ROH n. p. Tatrasvit. Delegovali ho na celoštátne a celoslovenské porady o novej organizácii fotografov amatérov po zániku Fotozboru KSTL a Československého fotografického zväzu.

Hovorkyňa ŽSK Hana Danová doplnila, že v roku 1952 sa R. Kmeť presťahoval do Liptovského Mikuláša, kde založil a viedol fotoskupinu pri Závodoch 1. mája. „V roku 1953 založil a istý čas aj viedol fotografický krúžok pri Dome osvety a koncom roka pripravil celoslovenskú výstavu amatérskej fotografie. V tom istom roku sa stal profesionálnym fotografom vo Fotoslužbe Liptovský Mikuláš. Na prelome štyridsiatych a päťdesiatych rokov bol výraznou postavou fotografie podtatranského regiónu. Počas nezvyčajného života prešiel mnohými profesiami, ale jeho skutočnou vášňou zostala práve fotografia,“ dodala hovorkyňa ŽSK.

Výstava v priestoroch foyer Úradu ŽSK je pre verejnosť prístupná do 31. januára 2014 a návštevníci si ju môžu pozrieť každý pracovný deň od 9. do 18.00 hodiny.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM