Kultúra

Výzva pre tvorivých výtvarníkov: Súťažná prehliadka Liptov 2015

Súkromná základná umelecká škola (SZUŠ) Jánoš vyhlásila v týchto dňoch v poradí 9. ročník regionálnej prehliadky výtvarných prác detí a mládeže s názvom Liptov 2015. Témou tohto ročníka sú premeny Liptova.

Ilustračný obrázok k článku Výzva pre tvorivých výtvarníkov: Súťažná prehliadka Liptov 2015
Zdroj: Dnes24.sk

„Cieľom tejto súťaže je, aby deti lepšie spoznali náš región Liptov rozvíjaním svojho nadania a tvorivosti,“ povedala riaditeľka SZUŠ Jánoš Anna Jánošová. Téma súťaže Premeny Liptova môže podľa organizátorov evokovať napríklad otázky vnímania historických a architektonických premien, premien tradícií, životného štýlu, toho, ako sa obliekali ľudia v minulosti a súčasnosti, ako vyzerala ich práca, ako nám uľahčujú život a komunikáciu dnešné výdobytky vedy a techniky, aký je postoj ľudí k týmto premenám a aký je pohľad na Liptov v súčasnom umení.

Súťažné kategórie sú rozdelené do dvoch skupín – základné školy a základné umelecké školy. V základných školách sú kategórie od 6 do 8 rokov, od 9 do 12 rokov a od 13 do 16 rokov. Súkromné základné umelecké školy sú rozdelené do troch kategórii – od 4 do 7 rokov , od 8 do 12 rokov a od 13 do 16 rokov.

Prijaté budú individuálne či kolektívne práce nepresahujúce formát A1 vyhotovené ľubovoľnou plošnou alebo priestorovou technikou, napríklad kresba, maľba, grafika, počítačová grafika, koláž, keramika, kombinované techniky s využitím nových a netradičných materiálov, multimediálna tvorba. Každý autor môže zaslať maximálne dve nepaspartované práce, ktoré neboli súčasťou inej výtvarnej súťaže. Ako vysvetlila Anna Janošová, odborná porota hodnotí dodržanie a vystihnutie témy, primeranosť zvolenej techniky, výtvarnú úroveň práce a originalitu. Tie práce, ktoré nebudú spĺňať uvedené požiadavky, nebudú do súťaže zaradené.

Do výtvarnej súťaže Liptov 2015 sa môže zapojiť každý žiak základnej alebo základnej umeleckej školy, ktorého prácu zašle jeho škola do 20. marca 2015 na adresu: SZUŠ Jánoš, Mostová 4, 034 01 Ružomberok. Slávnostné vyhlásenie výsledkov súťaže spojené s vernisážou výstavy je naplánované na 1. apríla 2015 o 15.30 h v Liptovskom múzeu v Ružomberku. Bližšie informácie sa dozviete na internetovej stránke www.skolajanos.sk.

Text a foto: SZUŠ Jánoš, Martin Buzna

Výtvarná súťaž Liptov 2015
3
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM