Jozef Legéň Samospráva

Výstavba nájomných bytov v Žiline? Zdá sa, že to mesto myslí vážne...

Mesto Žilina pripravuje v tomto roku verejnú súťaž na výstavbu nájomných bytov. Radnica našla pozemok, ktorý spĺňa podmienky na výstavbu. Rekonštruovať sa má aj objekt pri Rajčanke, kde by malo vzniknúť až 20 nájomných bytov. Ďalší nájomný dom by mal vzniknúť na Predmestskej ulici.

Ilustračný obrázok k článku Výstavba nájomných bytov v Žiline? Zdá sa, že to mesto myslí vážne...
Zdroj: TASR

Dôstojné bývanie je základnou životnou potrebou, ale zároveň nákladnou záležitosťou, ktorá často presahuje možnosti obyvateľov Žiliny. Preto sa mesto rozhodlo vytvoriť podmienky na výstavbu nových nájomných bytov.

„Snažíme sa dostať dotácie na náhradné nájomné byty z ministerstva Dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Ideme do verejnej obchodnej súťaže na výstavbu nájomných bytov, ktoré budú financované z prostriedkov štátneho fondu rozvoja bývania resp. dotácii ministerstva Dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja,“ uviedol primátor Žiliny Igor Choma.

Pozemok, ktorý spĺňa kritéria

Radnica mala v pláne postaviť bytový dom v Bytčici, avšak ten nesplnil podmienky územného konania. „Bytový dom v Bytčici, ktorý sme chceli stavať nesplnil podmienky územného konania, takže územné konanie bolo zrušené. Nejdeme ho tam ani o obnovovať, lebo sme si vedomí, že nevieme splniť podmienky, ktoré súvisia s prístupovými komunikáciami, so stupňom zazelenenia, nevieme jednoducho ísť v zmysle územného plánu, preto sme vytipovali a našli sme pozemok, ktorý spĺňa všetky tieto kritéria. Je to jeden z mestských pozemkov, ktorý máme pri Carrefoure,“ povedal primátor.

Vedenie mesta rokuje aj so Žilinskou univerzitou o zámene pozemku presne v tej lokalite, aby mohli bytovú výstavbu rozbehnúť. Mohlo by sa tam zmestiť až 5–6 takýchto bytových domov. „V každom prípade ideme do toho. Obrovskou výhodou je to, že vieme minúť zdroje, ktoré mesto nemusí dať na nájomné byty,“ hovorí Choma.

Rekonštrukcia pri Rajčanke

Z vlastných zdrojov sa mesto ide pustiť do rekonštrukcie objektu na ulici pri Rajčanke. „Odkúpili sme tieto objekty a sú v našom majetku. Pripravujeme projektovú dokumentáciu a v tomto roku sa ideme pustiť do rekonštrukcie týchto objektov, aby sme získali 18 až 20 nájomných bytov,“ upresňuje Choma.

Výkup pozemkov na Hájiku

Vedenie hovorí, že je to pre nich stále schodná forma, pretože príprava komplexnej výstavby, ktorá má pokračovať na Hájiku smerom na západ, je v štádiu pripravovania územného konania a vysporiadania majetkoprávnych ve­cí.

„Bohužiaľ mesto tam nemá žiadne pozemky vo vlastníctve, takže kým sa mesto pripraví na túto veľkú investíciu, musíme najprv nájsť prostriedky na to, aby sme vykúpili pozemky na Hájiku a potom sa môžeme pustiť do samotnej výstavby,“ uzatvára Choma.

Asanácia na Predmestskej

Žilina takýmto sôsobom rieši bytovú otázku preto, aby nemuseli stavať infraštruktúru a siete, ktoré sú hotové. Práve takýmto spôsobom sa mesto vie podstatne lacnejšie dostať k novým nájomným bytom. V pláne je aj asanácia bytového domu na Predmestskej ulici, kde sa pripravuje aj projektová dokumentácia na výstavbu ďalšieho nájomného domu.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM