Jozef Legéň Kultúra

Výstava spájajúca odlišnosť kultúr: V galérii plusmínusnula uvidíte slovensko-indickú spoluprácu

V galérii plusmínusnula je originálna výstava, ktorá je vytvorená štvoricou fotografov. Dvaja slovenskí a dvaja indickí fotografi vytvorili diela, ktoré sú dôkazom, nakoľko sa podarilo nájsť spoločnú reč štyroch autorov z dvoch veľmi odlišných kultúrnych pozadí.

Ilustračný obrázok k článku Výstava spájajúca odlišnosť kultúr: V galérii plusmínusnula uvidíte slovensko-indickú spoluprácu
Zdroj: Dnes24.sk

Kolektívna výstava Do dvoch je jedným z výstupov projektu, ktorý prepája dve organizácie – Stanicu Žilina-Záriečie s Kriti gallery v indickom Varanasi. Počas štvortýždenného pobytu dvoch indických fotografov – Nandity Raman a Anirbana Duttu, v spolupráci s dvoma slovenskými fotografmi – Petrom Snadíkom a Petrom Homolom, vzniká okrem iných výstupov projektu inštalácia priamo pre priestor galérie Plusmínusnula. Jednotlivé diela na výstave sú dôkazom, nakoľko sa podarilo nájsť spoločnú reč štyroch autorov z dvoch veľmi odlišných kultúrnych pozadí. Krátke texty vznikli ako zápisky jednotlivých autorov o ich práci.

Anirba Dutta

Zaujímam sa o spomienky, ich uchovávanie a odmietanie. To, čo odmietame a chceme zabudnúť odchádza, alebo to zanecháva po sebe nejaký tieň? Manipulujeme svoje spomienky a uchovávame si len to, čo chceme? Keď je krajina svedkom nejakých udalostí, je to v nej zaznamenané navždy? Alebo, naopak, odstránením fyzických stôp sa vymazávajú aj minulé udalosti? Moje dve diela vedú v priestore, kde naraz koexistujú, dialóg medzi minulosťou a spomienkami.

Peter Homola

Vietor je neviditeľný, môžeš ho vidieť iba zástupnými prvkami. Môžeš vidieť, ako sa hýbe lístie v stromoch, môžeš vidieť letieť igelitku vo vzduchu. Vieš, že tam je. Ale vietor samotný neuvidíš. Smrť je neviditeľná. Smrť môžeš vidieť iba zástupnými prvkami. Môžeš vidieť, ako sa prestane hýbať tvoje domáce zvieratko, môžeš vidieť, ako dodýcha niekto blízky. Vieš, že tu je. Ale smrť samotnú neuvidíš. Alebo možno aj áno.

Nandita Raman

Utópia je možnosť. Nie v spôsobe, ako rozmýšľame, skôr v spôsobe, ako sa veci môžu udiať. Utópia1 vyžaduje možnosť neustálej zmeny viery, takže nedosiahne inštitucionálnu stagnáciu. Utopia2 objavuje tému prekladu skúsenosti do jazyka. Utópia je predstava ľudskej mysle, ale to je aj jazyk a viera. Kedy je teda utópia nemožnou?

Peter Snadík

Kde leží neutralita vo výstavnom priestore? Čo a koho reprezentuje biela kocka? S čím vstupuje do galérie divák a kde je pomyselná čiara stretu s autorom? Fotografia je kresba svetlom, tieň je jeho negatívom a prísľubom. Vďaka tieňu vnímame priestor, jeho plasticitu, zakrivenie a hĺbku. Môžeme zanechať svoj tieň?

Do dvoch

  • štvrtok 31. október 2013 – 17:00 / galéria ± 0,0 , Mydlárska 1, 010 01 Žilina
  • výstava potrvá do ± 22. november 2013 / vstup voľný
  • výstavu otvorí / Katarína Gatialová
  • otváracie hodiny galérie / Pon – Pia / 15:00 – 18:00

Galériu Plusmínusnula nájdete v Žiline na Mydlárskej ulici č. 1, otvorená je vďaka dobrovoľníkom od pondelka do piatku, 15.00 – 18.00 h. Galéria vďačí za svoju existenciu podpore majiteľa budovy a grantu Ministerstva kultúry SR.

foto: Stanica

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM