Rôzne

Veľký kalendár podujatí: Čo nás čaká v roku 2014? Žilina pripravuje tieto akcie

Mesto chystá opäť už tradičné, spoločenské, kultúrne či hudobné podujatia pre svojich obyvateľov, ale i návštevníkov mesta. Tu je prehľad pripravovaných akcií až do konca tohto roka.

Ilustračný obrázok k článku Veľký kalendár podujatí: Čo nás čaká v roku 2014? Žilina pripravuje tieto akcie
Zdroj: TASR

7. – 12. APRÍL: ALLEGRETO – STREDOEURÓPSKY FESTIVAL KONCERTNÉHO UMENIA

Medzinárodný festival klasickej hudby Stredoeurópsky festival koncertného umenia je hudobným sviatkom jari. Žilinčania budú mať tú česť vypočuť si talentovaných hudobníkov z rôznych krajín Európy.

29 – 31. MÁJ: STAROMESTSKÉ SLÁVNOSTI

20. ročník Staromestských slávností sa bude konať opäť na dvoch žilinských námestiach – Námestí Andreja Hlinku a Mariánskom námestí. Na jubilejnom ročníku vystúpia domáce i zahraničné kapely a Žilinčania, ako aj návštevníci mesta, sa môžu tešiť na tradičné trhy ľudových a umeleckých remesiel.

31. MÁJ: ROZPRÁVKOVÝ DEŇ DETÍ

Deň, ktorý priláka na Námestie Andreja Hlinku a Sadu SNP množstvo rodín a detí. Rozprávkový deň ponúkne množstvo hier, skákací hrad, tvorivé dielne, ukážky záchranárskych prác so psami, maľovanie na tvár, lanové prekážky, detský kútik ale ešte oveľa viac. Pre deti, ktoré sa zapoja do súťaží, bude prichystané sladké a vecné odmeny.

JÚN 2014: FESTIVAL DROTÁRSTVA A STRETNUTIA DROTÁRSKYCH MAJSTROV

Medzinárodné festivalové podujatie s tradičným trhom, jarmokom a kultúrnym programom v Budatínskej záhrade v Žline.

18. – 22. JÚN: FEST ANČA

Hlavnou ideou vzniku festivalu bolo zaplniť prázdne miesto v prezentovaní kvalitnej animovanej tvorby pre dospelých na Slovensku. Program festivalu je obohatený o besedy, workshopy a koncerty. Podujatie je súčasťou Žilinského kultúrneho leta. Už tradične je dominantou festivalu medzinárodná súťaž animovaných filmov. Starostlivo vyberané krátke animované filmy z celého sveta súťažia o cenné trofeje Anča Award, Anča Music Video Award a Anča Student Award.

21. – 25. JÚL 2014: SOCHÁRSKE SYMPÓZIUM

Už siedmy ročník tradičného podujatia prebehne v centre Žiliny. Priamo na Mariánskom námestí môžu všetci návštevníci priamo vidieť, ako z dreva vznikajú umelecké diela. Výsledné vytvorené umelecké diela sú umiestnené na verejných priestranstvách mesta a tvoria súčasť oddychových zón.

AUGUST: PONY EXPRESS

Jazda Pony Express sa organizuje každoročne na počesť historického Pony Express, ktorého jazdci na koňoch prepravovali poštové zásielky na území USA od apríla 1860 zo St. Joseph v Missouri do Sacramenta v Kalifornii na trase dlhej viac ako 3000 míľ. Aj tento rok budeme svedkami slávnostnej odovzdávky pošty a zriadením poštového úradu na Mariánskom námestí aj so sprievodným programom.

15. AUGUST: STREDOVEKÝ DEŇ

VII. Stredoveký deň sa bude konať pod záštitou primátora mesta Žilina Igora Chomu na Mariánskom námestí v piatok 15. augusta 2014. Opäť sa zvedú šermiarske súboje, stredoveké bitky, … Návštevníci sa môžu tešiť na ohňovú show, ohňostroj, ukážku mučenia, stredovekú módnu prehliadku, tanec a na ďalšie ukážky spôsobu života v stredoveku.

AUGUST: EURÓPSKY POHÁR SILNÝCH MUŽOV

Siláci sa znova zídu pod Dubňom. 6. ročník Európskeho pohára silných mužov sa tentokrát uskutoční v centre mesta na Námestí Andreja Hlinku. Najsilnejší muži Európy zo Slovenska, Česka, Ukrajiny, Srbska, Poľska a Bosny a Hercegoviny, pričom súťažia vo viacerých disciplínach: dvíhanie áut a betónových gúľ, nosenie slovanského meča a iných súťaží. Pre divákov je pripravený aj sprievodný program.

AUGUST: DEŇ EURÓPSKEJ KULTÚRY

Deň európskej kultúry – festival partnerských miest Žiliny predstaví kultúru a umenie viacerých partnerských miest mesta Žilina na Mariánskom námestí. Záujemcovia môžu tiež ochutnať rozličné tradičné kulinárske špeciality z partnerských miest. 6. medzinárodný festival predstaví kultúru a umenie viacerých partnerských miest mesta Žilina, medzi ktoré patria Mestská časť Praha 15, Plzeň, Frýdek-Místek (Česko), Bielsko-Biala (Poľsko) a Kikinda (Srbsko). Partnerské mestá prispejú do programu vystúpeniami skupín, ktoré do Žiliny prinesú hudbu z bližších aj vzdialenejších končín. Deň európskej kultúry ponúkne aj tento rok paletu koncertov, tanca i divadelných predstavení.

22. – 23. AUGUST: ĽUDOVÉ UMELECKÉ REMESLÁ 2014

Medzinárodné stretnutie ľudových remeselníkov na Mariánske námestie v Žiline. Ľudové umelecké remeslá je kultúrne podujatie, na ktorom sa prezentujú tradičné ľudové remeslá a remeselníci zo Slovenska i zo zahraničia, ako sú keramikári, drotári, rezbári, kováči, korytári, čipkárky, tkáčky, košikári, kaligrafi, šperkári, sklári, medovnikári, zvonkári, výrobcovia kraslíc, ľudových hudobných nástrojov, sviečok a mnohí iní. Súčasťou je kultúrny program, v ktorom vystupujú folklórne a spevácke súbory. Podujatie organizuje občianske združenie: Tradičné ľudové umelecké remeslá.

3. – 5. SEPTEMBER: SEVER PROTI JUHU ALEBO ŽILINČANIA SA BAVIA FUTBALOM

Žilinčania a bavia futbalom už od roku 2008. Futbalové zápasy na mantinelovom ihrisku na Námestí Andreja Hlinku sľubujú dramatické súboje. Podujatia sa môže zúčastniť každý, , kto sa zaregistruje v jednom z dvoch družstiev – Sever alebo Juh. Pre víťaza je pripravený putovný pohár. Všetky podrobné informácie budú zavesené na webe www.sport.zilina.sk.

18. SEPTEMBER: PLAVECKÁ ŠTAFETA

Žilinská plavecká štafeta patrí k podujatiam, na ktorom organizátori pripravujú pre účastníkov rôzne benefity v oblasti plávania. Inštruktori plávania napr. poradia a pomôžu odstrániť chyby v plaveckom štýle, zúčastnení si môžu dať bezplatne odmerať plavecký čas, krvný tlak a tuk. Inštruktori oboznámia záujemcov s technikou potápania či s vodným pólom. Podujatie má aj charitatívny rozmer. Cieľom akcie je zaplávať v uvedený deň čo najviac kilometrov bez ohľadu na dosiahnutý čas. Podujatia sa zúčastňujú základné školy, stredné školy, športové kluby a široká verejnosť. Každá škola obdrží po skončení akcie ako odmenu diplom o počte preplávaných kilometrov.

18. – 20. SEPTEMBER: DNI ZDRAVIA A ŽILINSKÝ POLMARATÓN

Mottom podujatia Žilinské dni zdravia je „Zdravie, krása a vitalita“. Podujatie sa pravidelne koná v centre Žiliny, na Námestí Andreja Hlinku. Počas dvoch dní organizátori osvetovou činnosťou upozorňujú na civilizačné choroby a ponúkajú zdravú alternatívu života s cieľom vzbudiť záujem verejnosti o jej uplatňovanie v každodennom živote. Súčasťou podujatia sú bezplatné zdravotné vyšetrenia, napr. meranie krvného tlaku, cholesterolu, meranie očného tlaku, hustoty kostí, hladiny cukru v krvi, analýza ľudského tela, dentálna hygiena a iné. Sprievodným programom sú ukážky rôznych druhov cvičení.

26. SEPTEMBER: FESTIVAL SENIOROV

Festival seniorov je prezentáciou zdravého seniorského života prostredníctvom hudby, spevu, tanca, ľudových krojov, ručných prác a tradičnej kuchyne starých mám. Súčasťou festivalu je seniorská veselica. Na festivale sa zúčastňujú seniorské kluby nielen z blízkeho i širšieho okolia Žiliny, ale i zo zahraničia, vrátane folklórnych súborov, speváckych zborov, recitátorov a heligónkarov.

18. OKTÓBER: ŽILINSKÁ SEDEMSTOVKA – PARAGLIDING, BEH, BICYKEL

V Žiline vzniklo ojedinelé podujatie na Slovensku, a to súťaž trojčlenných štafiet v zložení cyklista – letec – bežec. Podujatie sa uskutočňuje na Veľkom Straníku a zúčastňujú sa ho družstvá z Čiech i zo Slovenska. Pretekári štartujú na Straníku a trať vedie cez obce Teplička nad Váhom a Zástranie. Súťaž je veľmi náročná a športovci musia prekonávať veľké výškové prevýšenie.

22. – 25. OKTÓBER: FESTIVAL OUTDOOROVÝCH FILMOV

Outdoorových filmov sa uskutoční v dňoch od 22.10. do 25.10.2014 na Mestskom úrade v Žiline. Premietanie filmov bude vo Veľkej zasadačke. Medzinárodný festival outdoorových filmov je súťažná putovná prehliadka outdoorových filmov. Od začiatku svojej existencie sa stal vo svojej podstate a charakterom najväčším filmovým súťažným putovným festivalom nielen v Českej republike, ale tiež vo svete. Festival je zameraný na športy i život s outdoorovou tematikou, na filmy dobrodružné, extrémne, adrenalínové, ale tiež cestopisné.

12. DECEMBER: BIG JUMP

Vybraní snowboard a freeskii jazdci predvedú akrobatické skoky priamo v srdci Žiliny – na Námestí Andreja Hlinku. Akciu sprevádza bohatý kultúrny program s hudobným doprovodom a občerstvením. Podujatie je pre verejnosť zdarma. Pre tých, ktorí budú mať odvahu, bude pripravená vysúvacia plošina, z ktorej sa dá skočiť priamo do nafukovacieho bagu, ale aj ďalšie atrakcie v podobe súťaží a tombola, v ktorej sa dajú vyhrať okrem snowboardov aj iné atraktívne ceny.

20. DECEMBER: VIANOČNÝ BEH

Mesto Žilina pripravuje aj tento rok v spolupráci s Cyklistickým spolkom Žilina a s Klubom otužilcov a priateľov zimného plávania Tučniaky Vianočný beh, ktorý je už tradične spojený aj so zimným plávaním vo vode Vodného diela Žilina. Pre bežcov sú pripravené bežecké trate na krátkej a strednej trati, ale aj polmaratón a maratón. Pre každého účastníka je zabezpečená aj vianočná kapustnica. Prezentácia účastníkov je nutná vopred, bližšie informácie budú uverejnené na stránke www.sport.zilina.sk. Pre víťazov jednotlivých kategórií sú pripravené poháre, medaily a hodnotné vecné ceny.

DECEMBER: MIKULÁŠ V MESTE (5.12) A VIANOČNÉ TRHY (5. – 23.12)

Predvianočnú adventnú atmosféru v Žiline umocňuje bohatá vianočná výzdoba v centre mesta. Deti netrpezlivo čakajú na príchod Mikuláša, ktorý má pre ne každoročne pripravený bohatý program i darčeky. Súčasťou zimnej nálady sú tradičné Vianočné trhy na námestiach v centre mesta. Žilinčania i návštevníci majú možnosť vychutnať si typickú vianočnú atmosféru spojenú s vôňou škorice, vanilky, či vianočného punču. Súčasťou trhov je kultúrny program, charitatívna akcia Benefičný punč a hrajúci vianočný stromček na Námestí Andreja Hlinku.

zdroj: tikzilina

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM