Správy

V žilinskej nemocnici opäť stúpol počet pôrodov: Aj tých s covidom

V Žilinskom kraji príde ročne na svet najviac detí práve v Žiline. Nemocnica zverejnila najnovšie čísla.

Ilustračný obrázok k článku V žilinskej nemocnici opäť stúpol počet pôrodov: Aj tých s covidom
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) v Žiline vlani privítali 1900 novorodencov, čo je medziročný nárast o takmer 200 detí. Z 1 900 narodených detí bolo 35 párov dvojičiek, najviac detí sa narodilo v júli (180). Podľa hovorkyne nemocnice Lenky Zátekovej si mesačne žilinskú pôrodnicu vybralo v priemere 155 mamičiek.

Čoraz viac bábätiek

Doplnila, že v Žilinskom kraji príde ročne na svet najviac detí práve v žilinskej nemocnici a rastúci trend pokračuje aj od začiatku tohto roka. „Január k nám priniesol už prvých 160 bábätiek a február sa tiež rozbieha veľmi intenzívne. Každý ďalší deň, keď príde na svet nový život, je pre nás výnimočný. A to najmä v aktuálnej situácii, keď je podobný dôvod na radosť o to cennejší,“ uviedla primárka oddelenia neonatológie FNsP Žilina Katarína Jackuliaková.

Podľa primára oddelenia gynekológie a pôrodníctva žilinskej nemocnice Martina Sudeka je stúpajúci záujem mamičiek o pôrodnicu v Žiline ocenením práce všetkých zamestnancov, no rovnako predstavuje motiváciu do ďalšieho rozvoja.

COVID pôrody

Okrem rekonštrukcií a skvalitnenia poskytovanej zdravotnej starostlivosti priniesla zmeny v pôrodnici tiež pandémia nového koronavírusu.

„V roku 2020 sme od jesene profesionálne odviedli 16 pôrodov rodičiek pozitívne testovaných na ochorenie COVID-19, tento rok už ďalších 18. Obavy mamičiek môžu byť úplne prirodzené. No priestory a podmienky oddelenia sme dôkladne prispôsobili, aby všetko prebiehalo čo najbezpečnejšie a zároveň komfortne. Hygienicko-epidemiologický štandard je nastavený tak, aby sme mohli poskytnúť mamičkám možnosť mať pri pôrode sprievodnú osobu a i v prípade pozitívnych rodičiek, ak sa tak rozhodnú, mohli ostať s bábätkom v spoločnej izbe,“ doplnil Sudek.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Aktuality zo Žilinského kraja

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM