Jozef Legéň Samospráva

V Žiline vzniknú nové parkovacie miesta: Pozrite, kde všade pribudnú a koľko ich bude

Problematické parkovanie na sídliskách trápi Žilinčanov už poriadne dlhý čas. Konečne sa rozbehla výstavba nových parkovacích miest a samostatných stojísk pre kontajnery. Pozrite, koľko ich bude a kde všade pribudnú.

Ilustračný obrázok k článku V Žiline vzniknú nové parkovacie miesta: Pozrite, kde všade pribudnú a koľko ich bude
Zdroj: Dnes24.sk

Výstavba nových parkovacích miest a samostatných stojísk pre kontajnery je financovaná z rozpočtu Mesta Žilina. Nové parkovacie miesta pribudnú najmä na sídliskách Hájik, Solinky a Vlčince.

Toľkoto parkovacích miest pribudne

„Na sídlisku Vlčince bude vybudovaných 145 nových parkovacích miest a 33 stojísk pre kontajnery. Na Solinkách pribudne 185 parkovacích miest a 124 stojísk pre kontajnery. Na Hájiku to bude 70 parkovacích miest a 33 stojísk pre kontajnery. Predpokladaný náklad je zhruba 360 000 € s DPH,“ uviedol hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Zvýši preznačovanie kapacitu parkovania?

Spomenuté práce by mali byť zrealizované do konca septembra tohto roka. Od marca sa v Žiline preznačujú vodorovné dopravné značenia parkovacích miest (len kolmé státia). „Doteraz sa preznačili miesta na Hájiku v počte 1 243 parkovacích miest a 40 parkovacích miest pre ZŤP. Na Vlčincoch, kde ešte stála vyznačovanie prebieha, bolo označených už 1 765 parkovacích miest a 76 miest so znakom ZŤP. Od pondelka 11. augusta sa začalo s obnovou vodorovného dopravného značenia aj na Solinkách. Vďaka disciplinovanému parkovaniu sa tak môže podariť zvýšiť kapacitu parkovania minimálne o 5 – 10%.

„Od samého začiatku sme avizovali, že dlhoročne zanedbávanú problematiku parkovania v meste budeme riešiť a po spoločných diskusiách s občanmi sme pristúpili k výstavbe nových parkovacích miest. Chcem zdôrazniť, že Mesto už buduje nové parkovacie miesta a zároveň rozširuje existujúce plochy parkovania prostredníctvom vodorovného dopravného značenia. Disciplinované parkovanie zvýši celkový počet parkovacích miest. Popri tom sme na našich sídliskách začali budovať aj osobitné stojiská na odpadové koše, ktoré vo väčšine prípadov zaberajú parkovacie miesta,“ konštatuje primátor mesta Žilina Igor Choma.

Bývalá sódovkáreň na Bajzovej v riešení

Podľa hovorcu mesta v súčasnosti je v riešení i stavebné povolenie na plochu bývalej sódovkárne na Bajzovej ulici, kde je naplánovaných 26 parkovacích miest, ktorých výstavba by mala začať v septembri. „Taktiež sa pripravuje výstavba 18 parkovacích miest na Predmestskej ulici a Pod Hôrkou,“ uzavrel Čorba.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM