Igor Petrík Rôzne

V kraji klesá počet prepravených ľudí autobusmi: Župa hlási prepad, ako sa snaží cestujúcich lákať?

Počet ľudí, prepravených zmluvnými dopravcami žilinskej župy, klesol v roku 2014 o dva milióny. Krajská samospráva sa snaží prilákať cestujúcich do autobusov.

Ilustračný obrázok k článku V kraji klesá počet prepravených ľudí autobusmi: Župa hlási prepad, ako sa snaží cestujúcich lákať?
Zdroj: Dnes24.sk

V roku 2014 prepravili zmluvní dopravcovia Žilinskej župy SAD Liorbus a SAD Žilina 28 miliónov cestujúcich, čo je v porovnaní s predminulým rokom, kedy bol počet prepravených 30 miliónov, o dva milióny menej. Kým pred deviatimi rokmi bolo vypravených zo Žiliny do Terchovej desať plných autobusov, dnes je to len šesť plných a štyri prázdne.

„Žilinská župa dotuje verejnú autobusovú dopravu na 218 linkách pre 313 miest a obcí kraja. Každoročne poskytujeme dotáciu priemerne 64-tisíc eur na jednu linku, čo znamená, že každý kilometer dotujeme 56 centami,“ komentoval situáciu riaditeľ odboru dopravy Žilinského samosprávneho kraja Ivan Mokrý. Dodal, že za posledných osem rokov župa znížila počet spojov len o približne dve percentá, ale strata stále neúmerne stúpa. V roku 2014 predstavuje vydokladovaná strata pred koncoročným vyúčtovaním 17,7 miliónov eur.

Kritickú situáciu ovplyvňuje nielen klesajúci demografický vývoj, ale najmä zvyšujúci sa stupeň motorizácie. Nárast počtu áut o viac ako 50 percent v porovnaní s rokom 2005 možno pripísať vyšším nárokom na flexibilitu a komfort cestovania. Preto sa krajská samospráva snaží prilákať cestujúcich na nové služby a kvalitnejšie vozidlá.

Viac ako polovica autobusov už je v súčasnosti vybavená klimatizáciou, pravidelná obnova vozidlového parku zvyšuje bezpečnosť prepravených a zlepšuje ochranu životného prostredia. Cestujúci majú možnosť využívať pri platení cestovného bezkontaktné čipové karty, či bezplatné pripojenie k wifi, ktoré funguje od 1. septembra 2014 v 30 auto­busoch.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM