Soňa Vanovčanová Rôzne Správy

Užili ste si žilinský SWAP? Pozrite si FOTO z nedeľnej akcie

V Novej synagóge sa uskutočnila jesenná výmena oblečenia. Prišli ste si tam na svoje?

Ilustračný obrázok k článku Užili ste si žilinský SWAP? Pozrite si FOTO z nedeľnej akcie
42
Galéria

V nedeľu 16. septembra sa v Novej synagóge v Žiline uskutočnila jesenná výmena oblečenia. Veci, ktoré vám v šatníku zbytočne zaberajú miesto, ste mohli odovzdať na mieste konania podujatia a ponúknuť ich tak niekomu na ďalšie využitie. Na oplátku ste si mohli zasa z iných prinesených vecí vybrať a obohatiť tak svoj šatník.

Martina (36) prišla na podujatie spolu s rodinou. Nepotrebné oblečenie odovzdali do rúk organizátorov podujatia a na oplátku skúsili povyberať niečo, čo sa do ich šatníka hodí. „Som tu s deťmi a s mamou, ale najviac si tu toho objaví asi dcéra. Boli sme aj na predchádzajúcej, júnovej výmene a vtedy si tiež našla nejaké vecičky. Človek sa tu zbaví niečoho, čo nepotrebuje, niekedy sú to úplne nové veci a takto ich môže využiť niekto ďalší. Keď robím doma poriadok v skriniach, tak je mi ľúto tie veci vyhodiť, keďže často ide o nenosené pekné veci. Takže toto je naozaj dobrá akcia, kde posunieme ďalej a zároveň si môžeme nájsť,“ uviedla.

Ďalšia z návštevníčok podujatia bola aj Mária (33), ktorá oblečenie priniesla a aj si prišla vybrať z jesennej ponuky, keďže leto končí. „Je to veľmi rozumná akcia. Časť oblečenia, ktoré sem ľudia prinesú sa opäť dostane do obehu medzi ľudí, lebo naozaj je z čoho vyberať. No a páči sa mi aj to, že zvyšok textilu sa dostane do rúk konkrétnym charitatívnym organizáciám. Takto viem, že oblečenie skončí v dobrých rukách a má ďalšie využitie. Nemám rada zberové kontajnery na textil, u ktorých neviem, kde veci končia,“ povedala.

Počas podujatia sa uskutočnila aj prednáška Inštitútu pre rozvoj udržateľnej módy o poukázaní na možnosti a spôsoby, ako triediť a recyklovať textilný odpad. Ako uviedla jedna zo zakladateliek iniciatívy SWAP v Žiline Petra Tichá, s podujatím boli organizátori veľmi spokojní. „Tie hodiny príprav a organizácie mali zmysel. Ľudia prišli, priniesli veľa oblečenia, obuvi, kabeliek a rôznych doplnkov a na oplátku si aj niečo odniesli. Zvyšok oblečenia poputuje na charitu, napríklad do Žilinskej diecéznej charity,“ uviedla Petra Tichá.

Foto: ilustračné

Dajte LIKE na našej FB stránke a máte vždy čerstvé info zo ŽILINY a okolia

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM