Jozef Milan Od Vás

ÚVN ĎAKUJE: Počet darcov, ktorí prišli na odber krvi, považuje za zázrak!

Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok - FN a kolektív ústavu hematológie a transfuziológie úprimne a zo srdca ďakuje každému, kto prišiel darovať krv. Po mediálnej výzve zaznamenali 154 darovaní, príčom veľkú časť tvorili prvodarcovia krvi.

Ilustračný obrázok k článku ÚVN ĎAKUJE: Počet darcov, ktorí prišli na odber krvi, považuje za zázrak!
Zdroj: Dnes24.sk

V utorok a stredu tohoto týždňa ÚVN-ka poprosila širokú verejnosť o darovanie krvi krvnej skupiny A Rh negatív, A Rh pozitív a O Rh negatív. „Už v stredu 4. marca sa dostavilo 49 darcov krvi, z toho viac ako polovica boli prvodarcovia. Vo štvrtok sa zasa dostavilo 73 ľudí. Spolu sme teda od mediálnej výzvy do piatka doobedia zaznamenali 154 darovaní , 154 hrdinov, ktorí pomohli nemocnici v stave akútneho nedostatku krvi,“ informoval hovorca ÚVN Valér Ferko. Darcovia prichádzali predovšetkým z okresu Ružomberok, taktiež z celého Žilinského kraja, ale dokonca i z rôznych kútov celého Slovenska.

Osobitne veľká vďaka patrí médiam, teda televízii, rozhlasu – rádiám, dennej tlači a webovým portálom, ktoré o našej prosbe okamžite a pohotovo informovali, a bez ktorých by sa tento zázrak nestal!

Záchrana novorodenca

Vďaka darcom krvi Ústredná vojenská nemocnica SNP Ružomberok – FN bez akýchkoľvek problémov zabezpečila chod bežných operácii a dokonca v stredu 4. marca použila túto krv pri záchrane novorodenca.

Je mimoriadne dôležité povedať, že darcovstvo krvi je presne to isté ako darovanie ľudského orgánu. Krv totiž nie je tekutina, ale tkanivo, teda taktiež orgán, ale v tekutej podobe. Len pre príklad, resp. porovnanie, darca krvi teda vykonal to isté, ako darca orgánu napr. pri ťažkej dopravnej nehode. Aj týmto spôsobom sa tak teda dá zachrániť život ! Paradoxom je však fakt, že len 10% populácie v našej krajine nemôže zo zdravotných dôvodov krv darovať, avšak len približne 10% ľudí reálne krv daruje. Veríme ale, že vďaka informovanosti sa tento stav postupne zlepší.

Obnovenie odberných dní

Predpokladáme a pochopiteľne uvítame aj ďalšie pokračovanie v darovaní akejkoľvek krvnej skupiny, avšak keďže sa stav zásob stabilizoval, od budúceho týždňa plánujeme postupne návrat ku klasickým odberným termínom, teda v utorok a štvrtok od 07:00 hod. Viac informácii nájdu darcovia na www.uvn.sk.

Zdroj: ÚVN; Valér Ferko, riaditeľ komunikačného odboru

Odber krvi v ÚVN Ružomberok
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM