Ľubomír Hudačko Futbal

Úspech v Európskej lige je na dosah: Žilina však musí na postup do play off poraziť Rijeku

Zraky žilinských športových priaznivcov sa už pomaly ale isto upierajú na štvrtok, ked futbalisti MŠK Žilina o 17:30 privítajú na svojom štadióne Pod Dubňom chorvátsky tím HNK Rijeka. Karty sú pre zverencov trénera Adriána Guľu po minulotýždňovej tesnej prehre 1:2 v Chorvátsku rozdané jasne.

Ilustračný obrázok k článku Úspech v Európskej lige je na dosah: Žilina však musí na postup do play off poraziť Rijeku
Zdroj: Webnoviny.sk

Žilinčania sa musia pokúsiť zmazať jednogólové manko, pričom vďaka strelenému gólu na pôde súpera im teoreticky stačí na vytúžený postup aj výsledok 1:0. Úloha je to náročná, ale rozhodne nie nesplniteľná.

Slovinci nad sily neboli, čo Chorváti?

Veď pred dvoma týždňami sa Žilinčania pred domácou odvetou so slovinskou Ľubľanou nachádzali (po prehre 1:3 v Slovinsku) v ešte komplikovanejšej situácii a predsa ju po oduševnenom výkone a za výraznej podpory divákov zvládli. Je otrebné však povedať, že sa proti nim pravdepodobne postaví ešte kvalitnejší súper, akým bola Ľubľana.

Práve oduševnená hra a divácka podpora sú atribúty, na ktoré sa hráči MŠK Žilina určite budú spoliehať aj tentokrát. Ďalším potenciálne kľúčovým faktorom k úspechu môže byť aj trpezlivosť. V danom zápase je potrebné počítať s viacerými scenármi možného vývoja, teda aj takým, že nie všetko pôjde podľa predstáv hneď od začiatku.

Skúsený tréner môže byť výhodou

V takom prípade netreba zbytočne spanikáriť a naďalej hrať svoju hru, veď zápas má 90 minút a už v Rijeke sa Žilina presvedčila, že Chorvátom zvyknú dochádzať s pribúdajúcim časom sily. Hostia v aktuálnej sezóne ešte neprehrali, na trénerskej lavičke sedí slovinský matador Matjaž Kek, ktorý už takéto vypäté situácie vo svojej bohatej kariére zažil neraz. Svojich zverencov nabáda k hernej disciplíne s dôrazom na organizovanú obranu a bleskový prechod do protiútoku.

Sviatok pod Dubňom

To sú faktory, ktoré robia z Rijeky mimoriadne nebezpečné mužstvo aj na pôde súpera a Žilinčania si na to budú musieť dať obrovský pozor. Svoju nespornú silu však má aj žilinský kolektív, reálne postupové šance tak zostávajú pred štvrtkovým zápasom absolútne otvorené. Konfrontácia s Rijekou má pre žilinský klub aj hlbší než len jednorázový význam. Prípadný úspech v nej totiž definitívne môže presvedčiť verejnosť o tom, že futbal v Žiline sa uberá správnou cestou. Perspektíva návratu futbalovej radosti a viac zaplnených žilinských tribún nie je nereálna, je však potrebné zvládnuť kľúčový štvrtkový krok. Pre mesto Žilina je tento zápas športovým sviatkom, pri ktorom sa rozhodne oplatí byť.

Text: Marián Jurčík

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM