Rôzne

Túto obec poznajú všade vo svete: Na poštu dorazilo vyše milión listov s vianočnými želaniami

Za pätnásť rokov fungovania Vianočnej pošty napísali deti i dospelí z celého sveta Ježiškovi na poštu v Rajeckej Lesnej 1,2 milióna listov s vianočnými želaniami. Prvý tohtoročný list prišiel až z Honkongu. V Rajeckej Lesnej sa zapisovalo aj do knihy rekordov za najväčší perníkový list.

Ilustračný obrázok k článku Túto obec poznajú všade vo svete: Na poštu dorazilo vyše milión listov s vianočnými želaniami
Zdroj: TASR

Prvý tohtoročný list prišiel podľa generálneho riaditeľa Slovenskej pošty Tomáša Druckera z Hongkongu. „Z celého sveta každoročne príde v rámci Vianočnej pošty viac ako 80 000 listov. Okrem slovenských detí nám píšu aj deti z celého sveta. Často prichádzajú listy zo severnej Ameriky či Nemecka. Najčastejšie sú žiadosti o hračky, elektroniku, zvieratká. Prvý list zo Slovenska tohto roku obsahoval žiadosť o živú korytnačku. Na každý list vždy príde odpoveď, buď v slovenčine alebo v angličtine a deťom so zrakovým postihnutím odpovedáme v Braillovom písme,“ povedal Drucker.

Najväčší perníkový list do knihy rekordov

Pred najväčším slovenským vyrezávaným betlehemom – Slovenským betlehemom v Rajeckej Lesnej sa vo štvrtok Slovenská pošta zapísala do Knihy slovenských rekordov, keď predstavila najväčší perníkový list.

„Je dlhý 113 centimetrov a široký 75 centimetrov. Vyhotovili ho z klasického perníku a na jeho povrchu sú napísané želania detí z miestnej základnej školy. Vytvorili ho štyri ôsmačky zo základnej školy pod odborným dozorom pernikárky,“ informoval komisár Knihy slovenských rekordov Igor Svítok.

Poštová známka s vôňou jablka

Pri príležitosti 15. ročníka Vianočnej pošty vo štvrtok prvýkrát predstavili detskú vianočnú poštovú známku, obohatenú o vôňu pečeného jablka. „Minulý rok sme vyhlásili súťaž o vianočnú známku, ktorú sme vyhodnotili a zaradili do emisného plánu známkovej tvorby Slovenskej pošty. Z 5000 detských návrhov zo Slovenska sme vybrali niekoľko návrhov a komisia známkovej tvorby vybrala víťazný návrh 11-ročnej Eriky Korkovánovej z Kolárova,“ uviedol generálny riaditeľ Slovenskej pošty.

Deti môžu písať Ježiškovi

Pripomenul, že deti môžu prostredníctvom Vianočnej pošty celoročne písať Ježiškovi na známu adresu 999 99. „Najčastejším želaním v tomto roku sú živé zvieratá, hračky lego, roboti a počítačové hry. Svoje želania môžu deti vhadzovať aj deti v nákupnom centre v Bratislave,“ dodal Drucker.

Za pätnásť rokov napísali deti i dospelí Ježiškovi 1,2 milióna listov
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM